НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TIME: Служителят, който задейства фалшивата тревога за ракетно нападение в Хаваи, е имал и други инциденти на работното място

TIME: Служителят, който задейства фалшивата тревога за ракетно нападение в Хаваи, е имал и други инциденти на работното място

3 Февруари 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Бившият служител, който разпространи фалшивата тревога за ракетно нападение над Хаваи, сподели, че е „опустошен“ заради това, че е предизвикал паника сред гражданите, но увери, че в онзи момент е бил „100% сигурен“, че атаката е реална, пише американското списание TIME.
Мъжът, който е на около 50-годишна възраст, разговаря с репортери по-рано тази седмица, с изискване да не бъде разкривано името му. Причината – след инцидента от той има сериозни опасения за сигурността си, тъй като е получил редица заплахи.
Той твърди, че сигналът от съдбовния за живота му 13 януари не е изглеждал като учение. Въпреки това други държавни служители уверяват, че ясно са чули думата „упражнения“ няколко пъти.
„След като разбрахме, че това е учение, бях опустошен. Все още се чувствам много зле. После се почувствах като болен. Това беше като удар", разказва мъжът. По-късно проблемите са се задълбочили – с храненето, със съня. „През последните няколко седмици за мен са ад“, признава отстраненото от длъжност лице.
От редакцията отбелязват, че бившият служител е имал проблеми при изпълнението на поставените му задачи и по-рано. В друг инцидент той е задействал предупредителната система за опасност от цунами. Колегите му не са се чувствали комфортно около него, а отговарящите за него често са го съветвали как да подобри работата си. Макар позицията му да налага смяна на назначения на него всяка година, мъжът е бил на нея в продължение на десетилетие, подчертават от редакцията.
Бившият служител обаче оспори информацията и увери, че не е имал никакви проблеми на работното си място.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за нападение с балистична ракета в Хаваи, е бил убеден в реалността на заплахата

Washington Examiner: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за нападение с балистична ракета в Хаваи, е бил убеден в реалността на заплахата

3 Февруари 2018 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Служителят, който през януари подаде фалшив сигнал за нападение с балистична ракета срещу Хаваи, е бил убеден в реалността на заплахата, това я заявил самият той в интервю за местна телевизия, предава Washington Examiner.
“Направих това, за което съм обучаван“, разкри служителят, който е пожелал името му да остане скрито.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 13 януари жителите на Хаваи получиха на мобилните си телефони съобщение, според което към острова лети балистична ракета, както и изричното указание да потърсят убежище, тъй като „това не е учение“. Отне 38 минути за властите да изпратят опровержение на информацията, въпреки че някои членове на местните власти разкриха и по-рано, че съобщението е изпратено, тъй като „някой е натиснал грешния бутон“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Фалшив сигнал за нападение с балистична ракета бе издаден в Япония

Reuters: Фалшив сигнал за нападение с балистична ракета бе издаден в Япония

16 Януари 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Токио. Фалшив сигнал за нападение с балистична ракета бе издаден във вторник в Япония, само няколко дни след като това се случи в Хаваите, съобщава Reuters. Предупреждението е направено от телевизия NHK. Според разпространената информация, гражданите биват призовавани да потърсят убежище, тъй като към страната лети балистична ракета на Северна Корея. От телевизията обаче са поправили грешката си в рамките на няколко минути. Не се съобщава за предизвикан от съобщението хаос или паника.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FOX news: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за тревога в Хаваите, ще бъде преназначен

FOX news: Служителят, който е подал фалшивия сигнал за тревога в Хаваите, ще бъде преназначен

15 Януари 2018 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Служителят на службите за гражданска защита, който по грешка изпрати предупреждение за опасност от балистична атака на над милион души в американския щат Хаваи, ще бъде преназначен, съобщава телевизионният канал FOX news. Съгласно разпространената от властите информация, докато трае разследването по случая, служителят, чието име не е споменато, ще запази поста си, но няма да има достъп до системите за обявяване на тревога.
По-рано стана ясно, че вместо да бъде извършен тест, операторът на системата я е активирал, изпращайки тревога до над милион души, според което към щата лети балистична ракета.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“(Русия): Неслучайна случайност – репетираха ли САЩ началото на ядрен конфликт с Пхенян?

„Российская газета“(Русия): Неслучайна случайност – репетираха ли САЩ началото на ядрен конфликт с Пхенян?

15 Януари 2018 | 01:20 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. „Неслучайна случайност“ е една от статиите на страниците на вестник “Росийская газета“. Изданието задава въпроса как така властите не са успели в продължение на почти 40 минути да опровергаят информацията, че подаденият сигнал за нападение с балистична ракета е фалшив? Според автора на статията, отговорът трябва да бъде даден от американските власти, разследващи инцидента. В официалното обяснение на губернатора на щата Дейвидж Ийдж, се казва, че съобщението е било предизвикано от случайна човешка грешка.
На фона на извършените ядрени и балистични тестове от страна на Северна Корея, възможността Хаваи да бъде обект на подобно нападение изглежда доста реална, отбелязва руското издание. Вестникът задава няколко въпроса – защо в продължение на 40 минути информацията не е опровергана? Защо не е имало опровержение от местните телевизионни канали, които дори са заявили, че информацията е потвърдена от американския флот? Нещо, което впоследствие се е оказало невярно. И последно – защо ръководството на щата е изглеждало толкова паникьосано? Твърде много въпроси и твърде малко отговори, коментира изданието. Според статията, Вашингтон се страхува на подсъзнателно ниво от нападение от страна на Пхенян. А такива случаи, като този в Хавай, могат да се окажат фатални. САЩ разполагат с три стратегически бомбардировача, които са способни да носят ядреното оръжие, разположени на остров Гуам с цел да „сдържат“ Северна Корея. Край Корейския полуостров има два американски самолетоносача, а Доналд Тръмп, който определи себе си като "много стабилен гений", чието ядрено копче е по-голямо от това на Ким Чен-ун, изглежда готов да отговори на всяка заплаха за САЩ. Така че какво наистина се случи в Хавай? Дали беше човешка грешка или Пентагонът изпробваше готовността на американските жители да действат при евентуална опасност? Може би случайността не е толкова случайна, пише в заключителните редове на статията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фалшива тревога за ракетно нападение предизвика паника на Хаваите (ОБЗОР)

Фалшива тревога за ракетно нападение предизвика паника на Хаваите (ОБЗОР)

14 Януари 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Жителите на американския щат Хаваи получиха по мобилните си телефони съобщение, че ги очаква ракетно нападение, което предизвика хаос и паника на островите. В последствие се оказа, че задействането на предупредителната система за опасност е фалшива тревога.
Предупреждението, разпратено на мобилните телефони на жителите на островите, ги е призовало да намерят прикритие и че случващото се „не е учение“. Скоро след това властите на щата обявиха, че няма изстреляни ракети и че предупреждението се дължи на човешка грешка. Въпреки това , едва след 40 минути се пуска второ съобщение, което поправя първото. Емоциите около случилото се променят от паника в раздразнение, докато населението и властите на Хаваите се питат как подобна грешка се е случила.
Федералната комуникационна комисия е започнала разследване и администратор в системата за щатското управление за извънредни ситуации е обвинен за грешката. Следващата седмица ще бъде публикуван доклад за случилото се.
Политиците от контролирания от опозиционната Демократическа партия щат реагираха остро на случилото се и някои обвиниха президента Доналд Тръмп.
Губернаторът на щата Хаваи Дейвид Ийдж обясни фалшивото задействане на предупредителната система за опасност от ракетна атака с човешка грешка, описвайки възникналата ситуация като „напълно неприемлива“. Пред репортери той заяви, че е „разгневен и разочарован“ от положението. „Това е ден, който повечето от нас никога няма да забравят – ден, в който мнозина повярваха, че най-лошите ни кошмари се сбъдват“, коментира губернаторът.
Конгресменът Демократическата партия Тулси Габард разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, че „му е отнело твърде много време“ да успокои отношенията със Северна Корея. Тя заяви, че нейните избиратели „живеят с реалността на това послание, изскочило на телефоните им“ и очакват такова всеки миг заради притесненията, че отношенията между Вашингтон и Пхенян ще ескалират. Габард допълни, че е необходимо изграждането на леснодостъпни ядрени укрития.
Конгресменът от Демократическата партия Брайън Шатц определи инцидента като „непростим“ и изиска „строга и бърза отговорност“. На свой ред неговият съпартиец Мейзи Хироно заяви, че заради засиленото напрежение със Северна Корея е особено важно системата за ранно предупреждение да бъде точна и че властите трябва да разследват случая.
Инцидентът се случва на фона на обтегнатите между САЩ и Северна Корея отношения, предизвикани от развиването на ядрената и балистична програма на Пхенян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Конгресменът от щата Хаваи Тулси  Габард разкритикува Доналд Тръмп, че не е приел сериозно заплахата за ракетно нападение над щата

Washington Examiner: Конгресменът от щата Хаваи Тулси Габард разкритикува Доналд Тръмп, че не е приел сериозно заплахата за ракетно нападение над щата

14 Януари 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресменът от щата Хаваи от Демократическата партия Тулси Габард разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, че „му е отнело твърде много време“ да успокои отношенията със Северна Корея. Повод за обвиненията ѝ бе фалшивата тревога за нападение с балистична ракета, изпратена по телефоните на жителите на щата, пише Washington Examiner.
Габард заяви, че нейните избиратели „живеят с реалността на това послание, изскочило на телефоните им“ и очакват такова всеки миг заради притесненията, че отношенията между Вашингтон и Пхенян ще ескалират. Габард допълни, че е необходимо изграждането на леснодостъпни ядрени укрития.
„Трябва да се отървем от заплахата от Северна Корея. Ние трябва да постигнем мир, а не да играем на политика. Тук въпросът е буквално на живот и смърт“, допълни конгресменът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Конгресмените от щата Хаваи реагираха на погрешното задействане на предупредителната система за ракетна атака

The Hill: Конгресмените от щата Хаваи реагираха на погрешното задействане на предупредителната система за ракетна атака

14 Януари 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Конгресмените от щата Хаваи от демократическата партия Брайън Шатц и Мейзи Хироно излязоха с коментар относно погрешното задействане на предупредителната система на островите за ракетно нападение, предизвикало паника сред населението им, пише The Hill.
Шатц определи инцидента като „непростим“ и изиска „строга и бърза отговорност“. „Хората бяха ужасени, децата се криха на място, хората плакаха, бизнесът затвори врати. Никой не знаеше какво става. Паниката, която премина през Хаваите бе истинска и ужасяваща“, заяви той.
На свой ред Хироно заяви, че заради засиленото напрежение със Северна Корея е особено важно системата за ранно предупреждение да бъде точна и че властите трябва да разследват случая.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Хавайските власти публикуваха график на случилото се около фалшивата тревога за ракетно нападение

The Hill: Хавайските власти публикуваха график на случилото се около фалшивата тревога за ракетно нападение

14 Януари 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Властите на американския щат Хаваи публикуваха график на събитията, довели и последвали фалшивата тревога за ракетно нападение, предупредила жителите на щата за предстоящо ракетно нападение. Предупреждението, разпратено на мобилните телефони на жителите на островите, ги е призовало да намерят прикритие и че случващото се „не е учение“, пише The Hill.
Скоро след това властите на щата обявиха, че няма изстреляни ракети и че предупреждението се дължи на човешка грешка. Въпреки това , едва след 40 минути се пуска второ съобщение, което поправя първото. Емоциите около случилото се променят от паника в раздразнение, докато населението и властите на Хаваите се питат как подобна грешка се е случила.
Федералната комуникационна комисия е започнала разследване и администратор в системата за щатското управление за извънредни ситуации е обвинен за грешката. Следващата седмица ще бъде публикуван доклад около случилото се. Ето го и времевият график, публикуван от щатските власти относно фалшивата тревога:
8:05 часа местно време (20:05 българско време): Започва рутинно вътрешно изпитание на системата за спешно предупреждение без стартиране на сирените.
8:07 (20:07 българско време) : Служител на Хавайската агенция за справяне с извънредните ситуации по грешка задейства системата за предупреждение.
8:10 (20:10 българско време): Командващият щатските въоръжени сили генерал-майор Джо Лоугън съобщи, че няма ракетно изстрелване. Полицейското управление в Хонолулу съобщи, че става дума за фалшива тревога.
8:20 (20:20 българско време): Хавайската агенция за справяне с извънредните ситуации публикува съобщение на профила си в социалните мрежи „Туитър“ и „Фейсбук“, че тревогата е отменена.
8:24 (20:24 българско време): Губернаторът на щата Хаваи Дейвид Ийдж публикува на профила си в „Туитър“, че тревогата е отменена.
8:45 (20:45 българско време): Хавайската агенция за справяне с извънредните ситуации публикува отделно съобщение по местните медии и по мобилните телефони на жителите, отменяйки фалшивата аларма.
9:30 (21:30 българско време): Губернаторът излиза с официално заявление за медиите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Предупреждение за опасност от балистични ракети бе подадено в Хаваи, властите заявиха, че е фалшиво

The Hill: Предупреждение за опасност от балистични ракети бе подадено в Хаваи, властите заявиха, че е фалшиво

13 Януари 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Хонолулу. Официални лица от администрацията на американския щат Хаваи, определиха като фалшив по-рано подадения сигнал за опасност от нападение с балистична ракета в региона, пише The Hill.
Малко след осем часа сутринта в събота (местно време), жителите на щата са получили предупреждение на своите мобилни телефони, според което за територията на американската част от островите е издадено предупреждение за летяща в тази посока балистична ракета. Впоследствие американският сенатор Тълси Гибърд, издигнат от щата, е съобщил от профила си в социалната мрежа „Туитър“, че се е свързал с местните власти, които са опровергали информацията. Според данни на очевидци, съобщението е било придружено от сигнализиращите опасност сирени, които обаче са били изключени малко след това.
Хавайската агенция за справяне с бедствията също е потвърдила, че предупреждението е фалшиво. Инцидентът се случва на фона на обтегнатите между САЩ и Северна Корея отношения, предизвикани от развиването на ядрената и балистична програма на Пхенян.
Изясняват се обстоятелствата около случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.