НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: С церемония по полагане на първа копка започна ремонтът на водопроводната мрежа на няколко улици в Свищов

Велико Търново: С церемония по полагане на първа копка започна ремонтът на водопроводната мрежа на няколко улици в Свищов

30 Септември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Свищов. С церемония по полагане на първа копка започна ремонтът на водопроводната мрежа на няколко улици в Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Стартът на дейностите бе даден от кмета Генчо Генчев, председателя на Общински съвет – Свищов Кристиян Кирилов и други представители на общинското ръководство. Великотърновският митрополит Григорий благослови началото на ремонтните дейности които ще рефлектират благоприятно върху живота на десетки свищовски семейства.
Ремонтните дейности, свързани с реконструкция и рехабилитация на вътрешно-преносната мрежа на улиците „Александър Божинов”, „Тинтява”, „Пирин”, „Искър”, „Киряк Цанков”, комплекс „Химик” и цялото протежение на ул. „Черни връх”, ще бъдат извършени до края на месец ноември, а средствата в размер на размер на 400 000 лв. са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, като безвъзмездна финансова помощ.
Великотърновският митрополит Григорий посети Свищов по повод празниците на града „Свищовски лозници“ и отслужи Света литургия в обновения храм „Света Троица“. Негово Високопреосвещенство благослови жителите на града и цялата община за здраве и благополучие, а в словото си към миряните той не пропусна да отбележи заслугите на кмета Генчо Генчев и неговите грижи към храмовете в Свищовска община. Само през последната година, личната ангажираност на кмета на Свищов и активната му работа в тази посока допринесоха за инвестирането на близо 90 000 лева, за ремонт на свищовските църкви и манастири.
Великотърновският митрополит заяви, че за него е особена радост да закрие последния ден от първия месец на Новата църковна година именно в Свищов, с празниците на града „Свищовски лозници“. Той допълни още, че градът, давайки началото на българската свобода, дава тласък и на развитието в цяла Европа. В първия ден на месец октомври, Негово Високопреосвещество ще отбележи църковния празник „Покров Богородичен“ заедно със свищовските миряни в манастира „Покров Богородичен“ край Свищов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: До 14 септември се подават заявки за участие в кампанията „Да изчистим България“ в Свищов

Велико Търново: До 14 септември се подават заявки за участие в кампанията „Да изчистим България“ в Свищов

11 Септември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Свищов. И през тази година Община Свищов няма да изневери на традицията и ще се включи в националната кампания „Да изчистим България“. Инициативата ще се проведе на 15 септември на територията на цялата страна, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стоян Парашкевов, директор на Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Общината. Той уточни, че вече има подадени заявки от различни институции като училища, детски градини и отделни групи от доброволци, които искат да помогнат за почистването на Свищов и останалите населени места в общината.
„Поставили сме на гражданите и институциите един срок – до 14 септември, за да заявяват бройката на хората, които ще се включат в кампанията, както и местата, които желаят да почистят. Към този момент са появили желание три кметства от общината, три средни училища, една детска градина, три инициативни групи граждани и по желание служители на Община Свищов също ще се включат“, обясни Стоян Парашкевов . Той допълни, че местната администрация има готовност да осигури чували за смет, ръкавици, както и техника за извозване на отпадъците за всички доброволци. Всеки, който иска да се включи в кампанията, може да даде предварителна заявка на посочените телефони, които са поместени на сайта на Община Свищов.
„Идеята на кампанията „Да изчистим България“ е гражданите сами да си осигурят по-добра жизнена околна среда. Това е и основната цел – сами да почистим мястото, на което живеем, където прекарваме ежедневието си или свободното си време“, коментира Парашкевов. Той уточни, че през настоящата година в инициативата освен хора от град, ще се включат и жители на останалите населени места в общината. „Към този момент няма информация за участъци, които са много мръсни и се нуждаят от незабавно почистване. Сигурно има такива, но поне при нас не е постъпвала информация. На такива сигнали се отзовава общинско предприятие „Чистота“. Идеята ни е общността-гражданите да се включат в кампанията, да осигурят по-добра жизнена околна среда на пространствата , в които живеят“, коментира Стоян Парашкевов. През настоящата година служителите от Община Свищов ще почистват брега на река Дунав. Кампанията ще се проведе в събота, 15 септември.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1.6 млн. лв. влага Община Свищов в подмяната на близо 9 хил. метра водопровод

Велико Търново: 1.6 млн. лв. влага Община Свищов в подмяната на близо 9 хил. метра водопровод

11 Септември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Свищов. 1.6 млн. лв. влага Община Свищов в подмяната на близо 9 хил. метра водопровод. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той изказа благодарност на ВиК разпределителното дружество за положените усилия и оказаната помощ през изминалата година. Подчерта и, че направеното до момента не е никак малко и допълни, че основните ремонти тепърва предстоят. „Община Свищов ще инвестира близо 1.6 млн. лв. във ВиК сектора. Това са около 9 000 метра нов водопровод, което ще повлияе върху проблемите с водоподаването, но с времето ще окаже влияние и върху самото качество на водата, защото ще бъде премахнат интернита, както и металната тръба. Ще бъдат положени полиетиленови тръби, които ще подобрят качеството на водата“, допълни кметът. Като основен проблем той посочи наличието на манган и утайките от него, но увери, че се работи и в тази насока – за изграждане на пречиствателни съоръжения. Освен това поднесе и извинения към всички граждани за неудобствата, които им създават ремонтите, но бе категоричен, че всичко се прави за подобряване качеството на живота на населението.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Владов, управител ВиК-Свищов: Проблемът с качеството на водата в града може да бъде решен с изграждането на нова пречиствателна станция за питейна вода

Димитър Владов, управител ВиК-Свищов: Проблемът с качеството на водата в града може да бъде решен с изграждането на нова пречиствателна станция за питейна вода

11 Септември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Свищов. Проблемът с качеството на водата в Свищов може да бъде решен с изграждането на нова пречиствателна станция за питейна вода. Това заяви в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Димитър Владов, управител на ВиК - Свищов. Той коментира, че Свищовска община не е единствената в страната, която „страда“ от некачествена вода. „ВиК секторът в страната е подценен през годините. Тръбите са изградени преди повече от 50-6о години, състоянието им е лошо. Качеството на водата се влияе много от водоизточните, от санитарно охранителните зони и от преносната система. Полагат се усилия, но не може да се реши пречистването на водата за община Свищов, ако не се изгради модерна пречиствателна станция“, обясни инж. Владов.
Той припомни, че от началото на август цената на водата в областта бе повишена от 1.28 лв. на 1.42 лв. „Мотивите за увеличението са, че в последните 10 години не сме кандидатствали за нова цена на водата пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Разходите ни, които се влияят от повишението на минимална работна заплата, електроенергия и други консумативи, правят невъзможно с наличната техника и персонал да поддържаме качествено водопроносната мрежа, за която отговаряме“, допълни експертът. Той уточни и, че до края на годината предстоят инвестиции в мрежата в още няколко населени места от Свищовска община.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.