Китайски хакери са извършили кибератака срещу базата данни на британското министерство на отбраната, което е довело до мащабно изтичане на лични данни на британски военнослужещи, съобщава Sky News.

Според канала днес членовете на британския парламент ще бъдат информирани за масово изтичане на данни от Министерството на отбраната.

"Правителството не назовава страната, която е участвала, но Sky News разбира, че това е Китай“, се казва в съобщението. Британският телевизионен канал директно обвинява "държавата Китай“ за кибератаката.

Кибератаката е била извършена срещу системата за заплати на активен военен персонал и някои ветерани, хакерите са успели да завладеят главно имена и банкови данни, се казва в доклада. Въпреки това, според британския телевизионен оператор, заплатите ще бъдат изплатени навреме този месец.

Тобиас Елууд, депутат от Консервативната партия и бивш военен, каза пред Sky News, че Китай "вероятно гледа към финансово уязвимите с оглед да може да ги принуди в замяна на пари“.

Журналистите уточняват, че става дума за система на външен изпълнител, която не е свързана с основните компютърни системи на Министерството на отбраната и е била изключена след началото на проверката.