Емблематичният за Варна Радко Мурзов, който тази година навърши достолепните 85 години, ще зарадва с изложба любителите на изкуството. Поредната му творческа изява, под надслов – "Кристализация II“, ще е в Арт салона на радио "Варна“ на бул. "Приморски“ №22. Откриването ще е утре – 8 май, от 19 часа. Изложбата – живопис, ще може да разгледате до 7 юни.

Радко Мурзов е роден на 3 април 1939 г. в с. Козаре. С отличие завършва през 1970 година специалност "Живопис“ в Художествената акедемия. От 1976 г. е член на СБХ – София.

От 1971 г. Радко Мурзов живее във Варна. От 1971 г. ръководи Детска школа по живопис. Тя е с международна известност, получила е 95 медала и над 450 грамоти от международни и национални конкурси на детската рисунка. Доказателство за професионализма и художническо-педагогическия талант на ръководителя ѝ е фактът, че над 80 от неговите възпитаници са художници с висше художествено образование.

За безспорния принос в областта на кавалетната живопис, рисунката, графиката и декоративно-монументалните изкуства, както и за създаването и развитието на Детската живописна школа, Радко Мурзов е отличен с награда "Варна“ в областта на културата за 2005 г. Получава Почетен знак на кмета на Варна за 2010 г. Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Варна“ през 2016 г.