Франция надмина Италия в Книгата на рекордите на Гинес и изпече новата най-дълга багета в света: дължината на хляба достигна 143,53 метра.

Това се казва в историята на френския TF1Info. Уточнява се, че рекордът е поставен от майстори пекари от община От-дю-Сен в град Сюрен.

В същото време DW отбелязва, че става дума за екип от 18 души, които са създали багет с 10 см по-дълъг от италианския. Хлябът е изпечен по време на събитие, организирано от Френската конфедерация на пекарите и сладкарите.

Както каза президентът на конфедерацията Доминик Анрак:

"Рекордът за най-дългата ръчно изработена багета изисква истински дух и колективен спортен дух. Хлябът е двигателят на производителността и нашата багета е неразделна част от нашето гастрономическо наследство.“

Отбелязва се, че рекордната багета въз основа на използваните съставки е тежала 152 килограма. Пекарите са използвали: 90 кг брашно, 60 л вода, 1,2 кг сол и 1,2 кг мая. Те започнали да пекат хляба около 3 часа сутринта в специално изградена пещ.

След като французите надминаха италианците по дължина на багета, хлябът беше нарязан на парчета и сервиран на публиката. Също така част от тестените изделия са дарени на бездомни, посочва изданието.

Медиите припомниха, че титлата "най-дългата багета в света“ принадлежи на Италия през последните 5 години (рекордът беше поставен от пекари от италианския град Комо). Но сега предимството отново е на Франция.