Владимир Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за още един шестгодишен мандат в пищения стил на Кремъл, след като отстрани или елиминира съперниците си, и сега е съсредоточен върху войната в Украйна - и съюзите, от които се нуждае, за да постигне победа, пише The Wall Street Journal.

След инвазията преди две години Путин поддържа близки отношения с множество държави, които споделят неговата предпазливост към САЩ и Запада. Иран предостави ракети и безпилотни самолети. Северна Корея изпраща боеприпаси и други оръжия. В Африка усилията на Путин да се представи като защитник на традиционните религиозни ценности му спечелиха почитатели в редица страни, които преди гледаха към Запада, а медийните агенти на руския лидер изтъкнаха положителния отзвук, който той получи по време на обиколката си в Близкия изток през декември, където се опита да вбие клин между арабските страни и САЩ заради войната в Газа.

Няма по-близък съюзник за Русия от Китай. Има признаци, че техните интереси ще се сближат още повече през следващите месеци и години.

"Путин очевидно цени отношенията с Китай над всичко друго и изглежда, че китайците клонят към Русия повече от всякога", смята Доналд Дженсън, старши съветник по Русия и Европа в Института за мир на САЩ във Вашингтон.

Пекин изигра решаваща роля в първите дни на войната, осигурявайки дестинация за руски петрол и газ, след като западните санкции затвориха пазарите в Европа и голяма част от останалия свят. Въпреки че Китай се въздържа от доставка на оръжия и боеприпаси, той достави критични микроелектронни компоненти и други материали от рутери до сачмени лагери, които според САЩ могат да бъдат използвани за подкрепа на военните усилия на Русия. Путин заяви, че планира да посети Китай по-късно този месец. Очаква се той и Си да задълбочат своите политически и икономически връзки.

Путин може да си позволи да съсредоточи почти цялото си внимание върху войната и тези външни съюзници, тъй като има много малко вътрешна опозиция. Ескалиращата вълна от репресии накара почти всички негови критици да млъкнат. Най-известният от тях, Алексей Навални, почина през февруари в арктическа колония при "обстоятелства, които все още не са изяснени". Други избягаха в изгнание или, като Владимир Кара-Мурза, излежават дълги присъди в затвора, пише американската медия.