Съединените американски щати признават Владимир Путин за президент на Русия. Това изявление направи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър по време на брифинг. Отбелязва се, че Съединените щати няма да бъдат представени на инаугурацията на държавния глава за новия му мандат, предава УНИАН.

"Със сигурност не смятаме тези избори за свободни и честни, но той е президент на Русия и ще продължи да изпълнява тази роля“, заяви предсавителят на американското външнополитическо ведомство.

Освен това САЩ не виждат причина да коригират готовността на своите ядрени сили, както и готовност на Руската федерация да използва своето ядрено оръжие.

Франция ще изпрати свой посланик на "встъпването в длъжност" на Владимир Путин за следващия му шестгодишен мандат, което ще се състои във вторник, 7 май. В същото време Германия няма да бъде представена на церемонията.

По-рано Министерството на външните работи на Украйна обяви, че Киев не признава Путин за демократично избран и легитимен президент на Руската федерация. Ведомството също така призова чужди държави, международни организации и обществеността да последват този пример и да не признават резултатите от руските избори и легитимността на Владимир Путин.