Говорителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано обясни на брифинга, че въпреки препоръките към страните от ЕС да не присъстват на т. нар. инаугурация на Владимир Путин, "страните членки имат право сами да вземат решения в областта на външната политика".

"Това са решения, които те вземат на базата на своята компетентност, на базата на националния суверенитет, защото в крайна сметка това са двустранни отношения".

Стано напомни, че ЕС като институция не е бил представен на церемонията в Москва от своя посланик. Евродипломатът получи съответните препоръки от външнополитическата служба на Европейския съюз и се въздържа от участие.

В същото време сферата на международните отношения принадлежи към компетенцията на страните членки, така че те могат самостоятелно да вземат решения за своето представителство на инаугурацията, заяви Стано.

Той допълни, че страните, които са решили да изпратят свои представители на инаугурацията на Владимир Путин, "трябва сами да дадат обяснение защо са го направили".

Според медиите дипломати от най-малко шест страни от ЕС  - Франция, Гърция, Кипър, Малта, Унгария и Словакия - са решили да присъстват на инаугурацията на Владимир Путин във вторник. 

Припомняме, че Министерството на външните работи на Украйна посочи, че не вижда причина да не признае Владимир Путин за демократично избран и легитимен президент на Русия.