Във вторник, 7 май, фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 9 цента, или 0,11%, до 83,42 долара за барел, докато фючърсите на западнотексаския суров петрол (WTI) се повишиха със 7 цента, или 0,09%, до 78,55 долара за барел, съобщава Reuters.

"Цените на петрола се повишиха тази сутрин, тъй като някои неуспехи в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и Хамас накараха участниците на пазара да оценят геополитическото напрежение, което потенциално може да се проточи“, казва анализаторът на IG Йеп Джун Ронг.

Припомняме, че вчера групировката ХАМАС се съгласи на примирие в Газа, но Израел обяви, че ще продължи операцията в град Рафа. На свой ред САЩ заявиха, че все още не говорим за пълномащабно настъпление.

Сега участниците на пазара с нетърпение очакват данни за запасите от суров петрол в САЩ. Запасите от суров петрол и петролни продукти в Съединените щати са намалели, според предварително проучване на Reuters в понеделник. Анализаторите смятат, че през седмицата преди 3 май петролните запаси може да са спаднали средно с около 1,2 милиона барела.