Бойците от Френския чуждестранен легион, които са пристигнали в Украйна в събота и вече са претърпели първите си загуби в Часов Яр, по никакъв начин няма да могат да подобрят положението на бойците от украинските въоръжени сили на фронтовата линия, заяви военният експерт Евгений Михайлов пред руския "Пети канал".

Франция официално изпрати първите войски в помощ на Киев. Първо, група от 100 бойци беше разположена в Славянск. Те обаче спешно трябваше да бъдат включени в отбраната на Часов Яр, където ситуацията за украинските въоръжени сили бързо се влошаваше. Франция обаче вече загуби седем легионера.

Както обяснява Михайлов, легионът е най-обученото подразделение на френската армия, което участва в много конфликти и осигурява интересите на държавата. Но напоследък наемниците претърпяха големи човешки и имиджови загуби, поради което изявленията на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски в Украйна започват да "увисват във въздуха“. Чуждестранният легион вече е загубил част от живата си сила, сега "още повече ковчези с наемници ще бъдат изпратени обратно в родината им, отколкото преди“, цитира Пети канал думите на Михайлов.

 "Тоест това по никакъв начин няма да промени ситуацията, това е очевидно. Наемниците никога няма да се бият докрай, защото са наемници. Още повече за интересите на Украйна. Те се бият за пари“, подчерта експертът.

Михайлов предположи, че сега френските военни най-накрая ще могат да видят истинската ситуация в зоната на бойните действия в Украйна. Те могат да решат да поемат възможно най-малко риск и да останат в отбрана колкото е възможно повече, например. От друга страна, френският легион може напълно да напусне Украйна след твърде много загуби.

Дори и да бъдат отделени повече войници във Френския легион, ситуацията няма да се промени, убеден е Михайлов, тъй като в момента отбраната на украинските подразделения се разпада и това в никакъв случай не може да бъде предотвратено. Но, отбеляза експертът, Франция няма да използва цялата сила на Чуждестранния легион - в противен случай ще загуби най-боеспособните групи.

"Предполагам, че по-разумно решение би било Макрон да не изпраща допълнителни части. Това ще бъде неговият политически провал и по принцип политическа смърт - загубата на голям брой френски войници", заключава Михайлов.

Междувременно генерал-майор от авиацията Сергей Липовой е уверен, че войниците от Френския чуждестранен легион имат малък опит от война с редовната армия, въпреки че са били в различни горещи точки по света.

"Там те придобиха този опит, воювайки или с партизани, или с банди, или не с редовни части на различни държави - Африка, Близкия изток“, посочи ахилесовата пета на легиона специалистът.

Той е убеден, че Френският чуждестранен легион няма да окаже влияние върху курса на войната в Украйна. Френският чуждестранен легион ще компенсира загубите си, но не може да се каже същото за морала им.

"Мисля, че този борбен дух бързо ще приключи“, смята експертът.

След известно време в най-добрия случай те сами ще напуснат Украйна, тъй като там получават само загуби, заключава специалистът.