Главна дирекция "Национална полиция" отчете сериозен спад на тежките пътнотранспортните произшествия, възникнали по време на Великденските празници тази година. Положителната тенденция е резултат както от проявената дисциплина на водачите, така и на предприетите превантивни полицейски действия, пишат в анализа си от МВР и прилагат статистиката.

Сравнителният анализ на данните от възникналите пътнотранспортни произшествия по време на Великденските празници през тази и миналата година сочи значителен спад на инцидентите. Според информацията за периода  02-06 май т.г произшествията са с 9 по-малко, загиналите са с шестима по-малко, а  ранените – с 8 по-малко.

Регистрирани са 63 тежки пътнотранспортни произшествия, при които е загинал едни човек и 88 са ранените. За времето от 14-17 април 2023 г. /Великденските празници миналата година/ са отчетени общо 72 произшествия, със 7 загинали и 96 ранени.

Следва да се има предвид и факта, че тази година много хора предпочетоха да слеят почивни дни и поеха на път още на 30 април. Обобщените данни за периода от тази дата до 6 май 2024г. сочат, че за 7-те дни са регистрирани общо 93 тежки ПТП с 2-ма загинали и 127 ранени. Аналогично, през миналата година календарът е предполагал да се ситуират четири почивни дни - от 14 до 17 април. Въпреки  по-големия период през тази година, при сравнение на данните с миналата (30. 04 – 06. 05. 2024 г. и 14. 04 – 17. 04. 2023 г.) се отчита намаление на смъртните случаи - с 2 по-малко през тази година.

Засиленото полицейско присъствия и извършената превантивна работа през целия период около почивните дни са елемент от постигнатите резултати, отчитат от Пътна полиция в ГДНП. Не на последно място положителният ефект е и благодарение на дисциплинираността и  толерантността на водачите, отбелязват още от ГДНП.