Международният олимпийски комитет (МОК) ще използва система за наблюдение, поддържана от изкуствен интелект, за да защити спортистите и длъжностните лица от онлайн обиди по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж това лято. Системата ще наблюдава хиляди акаунти във всички основни социални мрежи на повече от 35 езика в реално време, се казва в изявление на МОК.

"Всички идентифицирани заплахи ще бъдат маркирани, така че обидните съобщения да могат да се премахнат ефективно от съответните социални мрежи - в много случаи преди спортистът дори да е имал възможността да ги види", заявиха от МОК.

На Игрите в Париж ще бъде първи път, когато изкуствен интелект ще бъде използван за осигуряване на безопасни онлайн пространства за толкова голям брой атлети, състезаващи се в толкова много спортове едновременно.

"Тези системи са въведени, за да могат спортистите наистина да се съсредоточат върху представянето си и да знаят, че за всичко останало са взети мерки", каза Кърсти Бъроуз, ръководител на отдела за безопасен спорт в МОК.

Най-големият спортен форум на планетата ще е между 26 юли и 11 август, а Параолимпийските игри са от 28 август до 8 септември.