На Парада на победата в Москва ще присъстват лидерите на осем държави - Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, както и Куба, Лаос и Гвинея-Бисау. Освен това ще има много представители на други приятелски на Русия държави. Това съобщи помощникът на Владимир Путин - Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

"На 9 май лидери на чужди държави и други чуждестранни представители ще участват във военния парад в чест на 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. На парада ще присъстват лидерите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, а също и специално поканените президентът на Куба Мигел Диас-Канел Бермудес, президентът на Лаос Тонглун Сисулит и президентът на Република Гвинея-Бисау Сисоку Ембало“, заяви Ушаков.

На парада са поканени и ръководителите на изпълнителните органи на ОНД, Съюзната държава Русия-Беларус, ОДКБ, ЕАЕС, Евразийската банка за развитие, Шанхайската организация и сътрудничество и редица други държави, както и ръководителите на дипломатически мисии на приятелски за Русия държави и военни аташета.

"След парада нашият президент, заедно с чуждестранни лидери, ще участва в церемония по съвместно полагане на цветя на гроба на Незнайния воин в Александровската градина. След това в Кремъл ще се проведе прием от името на нашия президент за присъстващите на парада ръководители на делегации“, отбеляза Ушаков.

В същото време той добави, че премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев няма да присъстват на парада.

"Очевидно е, че премиерът на Армения няма да може да присъства на парада. И този път ще отсъства и президентът на Азербайджан Алиев. Той наскоро, буквално преди 10 дни, дойде в Москва, имаше близки контакти с него, петчасов контакт между президентите. И това се дължи на факта, че по същото време в Азербайджан се провежда тържествено събитие, посветено на паметта на Гейдар Алиев“, обясни Ушаков.