Повече от 30 членове на Европейския парламент са призовали заместник-председателя на Европейската комисия и Върховен представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел да спре статута на Грузия като кандидат за членство в ЕС, пише SOVA.

Според членовете на Европейския парламент опитите да бъдат заглушени мирните демонстранти и да се използва сила в процеса на приемане на руския аналог на закона за "чуждите агенти" са надхвърлили позволеното.

"Подобно поведение допълнително увеличи напрежението и поляризацията в грузинската политика и общество", посочват евродепутатите.

Те допълват, че тези действия противоречат на 9-те стъпки на Европейската комисия, очертани в контекста на придобиването на статут на кандидат, и че това развитие не може повече да бъде игнорирано.

"Призоваваме ви да заемете твърда позиция и да предприемете подходящи мерки, които ще послужат като ясен сигнал към правителството на Грузия. Поведението на правителството на Грузия и управляващата партия "Грузинска мечта" противоречи на задълженията на страна кандидатка за членство в ЕС. Съответно статутът на кандидатка на Грузия трябва да бъде прекратен без по-нататъшен напредък по пътя към присъединяване“, се посочва още в изявление на парламентаристите.

Второ, депутатите изтъкват, че трябва да се преразгледа финансирането от Европейския съюз на държавния бюджет и правителствените програми на Грузия.

Парламентаристите също искат незабавно да бъде извършена междинна оценка на напредъка на Грузия в изпълнението на деветте стъпки, посочени в препоръката на Европейската комисия от 8 ноември 2023 г.

Автори на искането са Раса Юкнявицене, Андрюс Кубилиус, Мириам Лексман и още 28 членове на Европейския парламент.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който посети Тбилиси на 7 май е заявил, че статутът на кандидат за членство в ЕС "трябва да бъде заслужен", така че Грузия има "много работа" за вършене.

"На първо място бих искал да отбележа, че Грузия е важен партньор за Европейския съюз и сега е решаващ момент за вашето бъдеще, тъй като след няколко седмици Европейският съюз ще обмисли следващите стъпки по пътя на Грузия към Европа".