Генералният щаб на Русия се готви за започване на учения за готовност за използване на нестратегическо ядрено оръжие от ракетни, военноморски и авиационни формирования на Южния военен окръг. Целта на учението е да се провери "готовността на личния състав и техниката на военни части, използващи тактическо ядрено оръжие (ТЯО), за мигновена реакция и гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на Русия“, пише Правда.Ру.

Ученията ще бъдат отговор на изявленията на западни официални лица за възможността за въвеждане на войски на НАТО в Украйна и нанасяне на удари по Руската федерация, за да помогнат на Украйна. Ръководителят на демократическото малцинство в Камарата на представителите на САЩ каза, че "не можем да позволим Украйна да падне... тогава Америка ще трябва да се намеси в конфликта не само с пари, но и с военни“. Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Лондон разрешава използването на британски оръжия за нанасяне на удари по цели на руска територия. Еманюел Макрон на два пъти каза, че не е изключено изпращането на войски на НАТО – това ще се случи "ако руснаците пробият фронта и/или при съответно искане от Киев“.

За разлика от стратегическите ядрени оръжия, които трябва да унищожат градове и континенти, тротиловият еквивалент на тактическите ядрени оръжия често не надвишава няколко килотона (в Хирошима е използван заряд от 13 килотона). Тактическите ядрени оръжия включват:

артилерийски снаряди (по-специално 152/155 мм за "Пион“, "Малок“ и "Хиацинт“),

тактически балистични ракети (ОТРК тип "Искандер", "Точка-У" и др.),

крилати ракети (включително "Калибър“, "Циркон“) за самолети "Су“, аеробалистични "Кинжал“ за МиГ, ракети за кораби на Каспийската флотилия, брегови дивизии на Черноморския флот и др.

авиационни ядрени бомби.

Цялата гама от такива оръжия действително е на разположение на Южния военен окръг - ракети, снаряди, заряди "Искандер" и др. Във всички съвременни армии на ядрените държави тактическите ядрени оръжия са предназначени за пробив на отбранителната линия на противника (стандартно – до три заряда); унищожаване на щабове, складове за оборудване и оръжие, транспортни възли; удари по вражеската военноморска група; да се превърне в "инструмент за решаване на военния проблем на позиционната безизходица“.

За 2024 г. Южният военен окръг (с щаб в Ростов) включва всички анексирани от Украйна територии плюс Адигея, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Калмикия, Карачаево-Черкезия, Крим и Севастопол, Северна Осетия - Алания, Чечня, Краснодарски край, Ставрополски край , Астраханска, Волгоградска и Ростовска области.

"Отбелязваме още една стъпка или половин стъпка. Досега в много, много ограничен вид, да подчертаем, е обявена подготовка за учение по използване на нестратегически ядрени оръжия в мащаба на един военен окръг, макар и много воюващ“, пишат авторите на проектът "Ватфор“.

"Управляваната ескалация“ тихо и неусетно ни води към размяна на ядрени удари“, допълват експерти от ТК "БЧН“.

"Ако го разкажете на пръсти, тези учения ще станат аналог на тези, които провежда НАТО. Подразделенията на руските въздушно-космически сили, ракетните дивизии и моряците ще трябва да тренират бързо получаване на тактически ядрени оръжия от складове, инсталирането им на самолети, ракети и т.н.“, пояснява специалистът по разузнаването Георгий Рипер.

"След това самолетите реално или условно излитат и достигат стартовите линии, корабите излизат в морето, бреговите системи и наземните ОТРК отиват в зоните за залпов удар“, обясни разузнавачът. - Следва "Здравей!" - тренировъчен електронен (виртуален) залп за поразяване на цели. След това всички средства и системи се връщат и предават (или не) тактическите ядрени оръжия, в зависимост от заповедта.