Винаги съм обичал радиото, защото при него има повече цвят, отколкото при другите медии, и не е така натрапчиво като телевизията. Това каза експертът по радио журналистика и радио мениджмънт Петър Пунчев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. Автор е и на две книги.

Той е завършил журналистика и печат, но радиото се превръща в негова съдба, по думите му съвсем неочаквано. Сред най-вълнуващите му срещи като журналист са тези с Мая Плисецкая, Владимир Висоцки, Николай Гауров. "Много интересни срещи съм имал и по вече изчезналите международни радиоконференции, тогава ставаше дума предимно за професионални неща, свързани с радиобизнеса. Смятам, че бяха едни вълшебни години и всичко най-хубаво, което съм научил за медиите, научих тогава“, сподели Пунчев.

Рецептата за успешно интервю, която той е следвал като радиоводещ, е комбинация между сбитост, ударност в диалога и проникване в човека отсреща. "Най-важното е да се опитате, макар и за секунди, да се поставите в позицията на човека, който разпитвате. Добре е да знаете за него предварително, но още по-важно е да може да почувствате този човек и да го предразположите. Нищо не може да замени предварителния контакт, т.е. ако имате възможност да се видите на чаша кафе предварително, разговорът в ефир след това би излязъл много по-съдържателен и по-дълбок“, съветва журналистът.

Няма неща, които не могат да бъдат казани с малко думи, без от това да пострада съдържанието, смята Петър Пунчев.

"Докато водех нощния блок в "Хоризонт“, винаги си слагах първото изречение, с което влизах в диалога, едно изречение в средата и завършващото изречение. Това ми позволяваше да не губя нишката и да се предържам в една сравнително кратка форма, като разбира се, между тези три неща е многоточието, в което говореше моят гост. Нещата стават много хубаво, когато знаете с какво ще започнете, къде ще бъдете в средата на включването и как ще го завършите“, допълни журналистът.

Според него и в частните, и в обществените радиостанции и телевизии в момента се наблюдава отпускане. "Не толкова от гледна точка на професионализъм и работа, колкото от гледна точка на идеи. Много хора вече са се изучили в този занаят, те взимат готови формули, даже готови формати на предавания, които прилагат с по-голям професионализъм, колкото ние го правехме навремето, но нямат богатството на нови и неповторими идеи. Водещите много често вървят по шаблона и от тази гледна точка имам забележки“, коментира Пунчев.