НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Инвестициите в публична инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Инвестициите в публична инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове

25 Септември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в най-голяма степен за развитието на нашите градове. Основната ни задача е да гарантираме тяхното дългогодишното устойчиво развитие. През последните години в София наваксваме с десетилетното изоставане в развитието и в същото време активно работим, за да може градът да се включи в реализацията на новите политики на Европейския съюз. Това е възможно благодарение на европейската солидарност, на Кохезионната политика на Европейския съюз, както и на сътрудничеството, което имаме с останалите европейски столици“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в изказването си в рамките на дискусия на „Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз“ в Брюксел по темата за значението на публичните инвестиции за местните власти, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
В международния форум участват заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу.
Фандъкова благодари на кметове на европейски столици, които помагат на София да успее по-бързо да се развива. През последните години София си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб.
„Основната ни задача е да гарантираме дългогодишното устойчиво развитие на градовете. Това в София изпълняваме чрез инвестиции в борбата с климатичните промени и подобряване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развитието на градската мобилност, управлението на отпадъците, енергийната ефективност на сгради, реконструкцията, възстановяването и създаването на пешеходни зони и градски паркове“, посочи Фандъкова. „Работим активно и за социалното включване и развитие на образованието – тема лично за мен изключително важна. Длъжни сме да планираме дългосрочно и подкрепяме всички колеги, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за следващия програмен период“, каза още Фандъкова. „В София през предишния програмен период успяхме да реализираме близо 90 проекта, а през настоящия период 2014-2020 г. защитихме 41 и имаме много ясни планове. Приемането на финансова рамка е важна, за да могат съответните правителства да подготвят националните оперативни програми“, заяви тя.
Като пример за сериозни инвестиции, които променят града, Фандъкова посочи софийското метро и системата за управление на отпадъците. „През последните 10 години изградихме около 30 км метро, в момента изграждаме още 12, каза Фандъкова. Очаквам те да допринесат за намаляване на вредните емисии с около 90 хил. тона годишно и на трафика с 10 - 20%. Имаме планове за развитие на метрото към квартали „Левски Г“ и Слатина“ за следващия програмен период", добави кметът на София.
„Благодарение на публичните инвестиции успяхме да изградим нова модерна система за преработка и управление на отпадъците. Очакваме да реализираме и трета фаза на тази система - изграждане на инсталация в „ТЕЦ София“ по оперативните програми от този период. Благодарение на изпълнените проекти за управление на отпадъците в София 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират, само 16% се депонират, а само преди 10 години 100% се депонираха. Много е важен проекта за трета фаза, с него ще достигнем 10% депониране", каза още кметът Фандъкова.
„Много са важни и публичните инвестиции в образованието", акцентира Фандъкова. София е лидер за привличането на образовани хора и чуждестранни инвестиции, особено в Ай Ти сектора, където много млади и високо образовани хора реализират мечтите си. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии, като формират 5.7% от икономиката на София.
Кметът Фандъкова отправи покана за домакинства на София за една от следващите срещи на кметовете на Европейския съюз.
По време на срещата Фандъкова проведе разговори със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, както и с кмета на Амстердам – Фамке Халсема и на Виена - Михаел Людвиг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.