В издълбани самуни хляб, митничари откриха скрити над 3000 кутии цигари, предаде репортер на "Факус“. 61 160 къса (3058 кутии) цигари са задържани от митнически служители от отдел "Борба с наркотрафика“ в района на Дунав мост при Видин, уточняват от Агенция "Митници“.

На 25.04.2024 година, митническите служители извършват проверка на излизащ от страната товарен микробус, който превозва хляб, според представените транспортни документи. Микробусът е сканиран с рентген и са набелязани подозрителни зони с различна плътност.

При последвалата физическа проверка митническите служители откриват в шест от касетите, че в самуните хляб са скрити стекове с цигари. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол и са били укрити, след като вътрешността на хляба е била предварително издълбана.

Акцизните стоки са задържани. На водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Цигарите с български бандерол могат да се продават единствено на територията на страната. При преноса им през граница над лимита за лична употреба, който в рамките на ЕС е четири стека, следва да се предоставят акцизни документи, дори когато превозваните цигари са облепени с валиден български бандерол.

Поради това нарушителите използват различни способи на укритие в опит да превозят тютюневите изделия без документи и да ги реализират на нелегалния пазар в Западна Европа, където цените на цигарите са по-високи.

Освен между различни видове стока, най-изобретателните нарушители използват за укритие кутии с хранителни продукти за хора и животни, например кутии с вафли или бисквити, сокове, кафе, консерви и чували с кучешка храна и други, допълват от агенцията. На пръв поглед опаковките изглеждат като фабрично запечатани, за да не привличат вниманието на митническите служители. Друг способ, използван и в случая е, цигарите да са укрити само в част от стоката, а останалите продукти да са редовни.

За да ускорят проверките и да огледат целият обем от превозваната стока митническите служители използват сканиране с рентген, което позволява бързо да се отсеят редовните превози от тези, за които има съмнение, че превозват укрити нелегални стоки, допълват от Агенция "Митници".

От 16 април на границите на страната се провежда съвместна операция между органите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция "Гранична полиция“, Агенция "Митници“ и Националната агенция по приходите, с цел противодействие на контрабандата. На различните гранични пунктове се извършват проверки, както от съвместни екипи, така и самостоятелно от отговорните институции, съобщават от митническата агенция.

От началото на годината при 16 случая на граничния контролно-пропускатеен пункт (ГКПП) "Дунав мост 2“ при Видин – Калафат са задържани общо 45 822 кутии или 916 440 къса контрабандни цигари, показва справка на  официалния сайт на Агенция "Митници“.