Народно читалище "Пробуда", Клуб на пенсионера, Българо-гръцко дружество "Аспрос" и Тракийско дружество "Николай Хайтов" с подкрепата на Община Бяла се обединяват в благотворителна инициатива, насочена към реставрацията на ценни икони в църквата "Света Параскева".

Целта на инициативата е да се съберат необходимите средства за реставрацията на ценни икони в най-старата църква в общината "Света Параскева". Тези икони са свидетели на богатата културна и религиозна история на региона и са от изключително значение за общността на Бяла, съобщиха от Общинската администрация.

Участниците в инициативата предлагат различни начини за подкрепа, включително възможности за дарения чрез дарителски кутии в публични учреждения и търговски обекти, организиране на благотворителен базар с ръчно изработени украси и провеждане на благотворителен концерт на 21 май с участието на самодейци от общината.

Дарения могат да бъдат направени и по банков път при съставен договор за дарение сметката на Община Бяла:

- Банка: ДСК ЕАД - гр. Бяла

- BIC код на банката: STSABGSF

- IBAN: BG89STSA93008400275700

- Вид на плащане: 44 51 00

Договорите за дарения по банков път се изготвят в сградата на Общинска администрация, етаж 2, стая 16.

Всички жители и гости на Бяла са поканени да се включат в тази благородна кауза и да помогнат за запазването на културното богатство на общината.

Най-старата съществуваща и до днес църква в Бяла носи името на “Света преподобна мъченица Параскева". Тя е построена през 1847 г. от жителите на Бяла по тогава действащите закони на Османската империя. Храмът на православните християни не е могъл да бъде по-висок от ръстта на турчин с фес покачен на своя кон. Вътрешната окраса е била скромна и въпреки това вярващите християни го обзавеждат и се грижат за него с голяма любов. За това свидетелстват спомените на свещениците Михал, Димитър и Михаил-Лазар Маджаров. До 1907 г. в църквата се проповядва на гръцки, по което време се изземват и изгарят всички църковни книги на този език. В една от стаите в предверието на храма е било гръцкото училище. Дарените икони са датирани от 1830 г., някои от тях са реставрирани от дядо Никола Зограф през 1935 г. Църковният храм "СВ. Параскева" е осветен на 26 юли ст. ст. през 1842 г., а храмовият празник е на 26 юли стар стил, 8 август нов стил.