Стрелец от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) свали руски дрон от витлов самолет. Този метод е сложен, но евтин, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

Според изданието бавната тактика на въздушния бой от Първата световна война се е върнала на бойното поле в Украйна. По това време витловите самолети нямаха предни картечници. Затова пилотите, а по-често вторите пилоти, са били тези, които насочват пистолетите или пушките си към вражеските самолети.

Повече от век по-късно отново се използва стрелба с малки оръжия от задните седалки на витловите самолети. Миналата седмица стрелец в тренировъчен самолет Як-52 от 70-те години на миналия век, собственост на украински доброволчески авиационен клуб, се бори с руски безпилотен самолет "Орлан“ над Южна Украйна, в резултат на което унищожи БпЛА за 100 000 долара.

"В Украйна не за първи път се възстановяват тактиката и технологиите от Първата световна война. Окопната война се завръща. Също така "танкове костенурки“ и картечници "Максим“. Но битката стрелец срещу дрон може да е най-драматичният пример за съвременна война, която се провежда в бруталните условия на украинския конфликт“, пише изданието.

Атаката е заснета от земята и във въздуха. Във видеото 1,5-тонен самолет кръжи около "Орлан“, чуват се изстрели и повреденият дрон пада под автоматично разтворения си парашут.

Лекомоторните самолети за стрелба са очевидният избор за борба с бавни дронове, без да харчат много пари. Картечница на гърба на хеликоптер или самолет съхранява ценни ракети за противовъздушна отбрана.

"Харченето на много хиляди (ако не и милиони) долари за ракета за унищожаване на евтин дрон е икономическа загуба“, пише Пол Максуел, заместник-директор на Армейския кибер институт към Военната академия на САЩ в Ню Йорк.

За украинците е особено важно да запазят най-добрите си боеприпаси за ПВО, тъй като войната навлиза в третата си година. Украйна все още получава по-голямата част от своите ракети от чуждестранните си съюзници, а шестмесечната пауза в доставките от САЩ означава, че запасите от ракети вече са изключително ниски.

Но евтините тактики срещу дронове не са непременно прости. Припомня се за една от първите въздушни битки над европейската фронтова линия през Първата световна война.

"Срещнахме германския самолет на приблизително същата височина като нас и със същата скорост, така че не можахме да се доближим на по-малко от 600 метра“, спомня си пилотът на британските ВВС Арчибалд Джеймс.

"Насочих служебната си пушка на 600 метра и произведох шест изстрела. Беше жалко. Очевидно изобщо не го улучих. Не се съмнявах, че съм бил твърде далеч. Тогава не осъзнахме от какви близки разстояния трябваше да стреляш, за да има ефект“, спомня си Джеймс.

С други думи, за да стреля с дрон от задната част на самолет, пилотът трябва да се приближи много, а стрелецът трябва да се прицели внимателно.