Руските войски напредват северозападно от Сватово в рамките на Кисловка и на юг от Новоселовское, а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са напреднали в района на Велетене, югозападно от Херсон. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски наскоро потвърдиха настъпление на северозапад от Сватово на фона на продължаващите операции в района. Геолокационни кадри от 28 април показват, че силите на Москва са напреднали в Кисловка и южно от Новоселское (северозападно от Сватово).

На 28 април главнокомандващият ВСУ Александър Сирски обяви, че руските войски са съсредоточили основните си усилия на Купянското направление северозападно от Сватово, близо до Берестов и Стелмаховка, и че са постигнали ограничен успех в двете области.

По думите му руските войски се опитват да използват своите предимства в авиацията, ракетите и артилерията, за да достигнат административните граници на Луганска област.

Боевете са продължи:

Северозападно от Сватово в района на Кисловка, Котляровка, Новоселовское, Берестовой и Стелмаховка;

Западно от Сватово в местността Копанки;

Югозападно от Сватово в района на Новоегоровка и Новосергеевка.

Сирски допълва, че руските войски продължават настъпателните операции в района на Тернов в опит да изтласкат ВСУ отвъд река Жеребец.