"Надявам се, че в служебния кабинет вече ще настъпи нормалност, успокоение. Искрено желая успех на служебния кабинет – така, както имах желание и да помогна". Това коментира Меглена Плугчиева, вече бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев и бивш вицепремиер, отговарвящ за европейските фондове в кабинета на Сергей Станишев.

"Външният министър беше тема цяла седмица. Аз изразих мнение, което беше споделено от дипломатическата общност. Не можах да бъда полезна с това мнение и там, където мога да бъде полезна, е нормално да се оттегля", посочи тя.

На 23 април стана ясно, че Меглена Плугчиева, която беше назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, подава оставка. Тя изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който стана и министър на външните работи. След по-малко от седмица управление Димитър Главчев реши да махне първоначално назначеният дипломат Стефан Димитров. Първото предложение на служебния премиер бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но той сам се отказа от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Според Меглена Плугчиева Димитър Главчев не е трябвало да съвместява постовете на служебен премиер и на външен министър, а за такъв е трябвало да се излъчи дипломат с дългогодишен посланически опит.

Особено в едни сложни обстоятелства – геополотически и с много кризи в Европа, смятам, че това беше работещото решение“, обясни Плугчиева, която е съветник в служебния кабинет 8 дни.

"Никак не е весело, трябва много сериозно да гледаме на тези неща. Не смятам, че обществото трябва да живее с мисълта за непрекъснати промени. Мисълта, че всеки, във всеки един момент може да стане министър, демотивира и обществото, и професионалистите, които градят кариера, да учат езици. Това не би трябвало да бъде принцип", посочи Меглена Плугчиева.

"Аз съм от поколението, което беше възпитавано, че към успеха не води асансьор, а трябва да се ползва стълбата и човек да расте стъпка по стъпка. В момента сякаш се обръщат нещата и с асансьор веднага можеш да се качиш на министерския пост, не би трябвало да се случва така. Повече ми се струва, че става един партиен асансьор, много е опасно", коментира бившият вицепремиер.

"Поканите към мен за политиката бяха и от проф. Габровски, и от господин Главчев. Аз искрено смятах, вярвах, че с моя опит и компетентност в определени сфери, наистина мога да помогна и че имаме нужда да се включва, защото страната ни не е добро във вътрешнополитическо, икономическо, във всякакво състояние, а и във външнополитически план не стоим добре", обясни още тя.

"Аз, респектирайки принципите за създаване, структуриране и функциониране на едно служебно правителство, поддържах една последователна линия. Затова казвам, че мнението, което изразих по темата, кореспондираше именно с тези принципи. Не можах да бъда полезна", коментира Плугчиева.

Според нея с назначаването на Георги Тахов за министър на земеделието секторът ще бъде успокоен.

"Не биваше да се допуска предложението на бившия финансов министър Асен Василев за превръщането на държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества с право на фалит, приватизация и ликвидация. Това би било фатално за българските гори и за българската страна - в икономически, екологичен и социален план", посочи още Меглена Плугчиева.