Народното събрание ще гласува забраната на хазарт в медиите и спорта. Самото предложение за подобна крайна и необмислена мярка в момента е признак на див популизъм. "Мистериозно" точно преди изборите от някои парламентарни формации са се юрнали да пипат закон, който трябва да бъде предложен на много по-задълбочени дискусии.

Да, проблемът с хазартната зависимост е много наболял последно време, но това ли е решението му? Премахването на рекламата на легални букмейкърски оператори от независимите медии единствено ще доведе до такава в съмнителните и "кафяви" сайтове с неизвестни собственици.

Това е като да дадеш хапче за висока температура на човек с болки в стомаха. 

Кой има изгода от това политиците да претупат промени в закона, които ще убият честната журналистика в страната? Ще закрият редица футболни, волейболни, баскетболни отбори. Ще доведат до тежка криза в българския спорт, в който и без това пари НЯМА.

Тотото и букмейкърите са свързани с финансиране на спортни клубове из цяла Европа. Рекламата на подобни игри винаги е обвързана със сериозни предупреждения относно евентуалните последствия. Такива слогани няма в медиите без морал, където единствено вече ще се помещават при евентуално приемане на промените в закона. Много от тези сайтове са регистрирани извън България и въобще няма да бъдат засегнати.

Подобна пълна забрана има в Италия, след която официални данни показват, че 75% от залозите са направени през нелицензирани сайтове. Явно България по традиция ще вземе наготово лошите практики отвън, вместо да се подходи със здрав разум и се обмислят истински решения на проблемите. Специалисти сме по замитането под килима и работата на парче!