Често мотористите на пътя не се съобразяват с останалите участници в движението и сами не пазят себе си. Това заявиха повечето шофьори във Велико Търново, запитани от наш екип дали водачите на коли са достатъчно толерантни към шофьорите "на две колела“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Анкетата ни бе провокирана от черната статистика от последните дни - при катастрофи пострадаха двама мотористи, а трети загуби живота си.

"Вие виждали ли сте моторист, който да не направи поне едно нарушение за пет минути? Мен лично много пъти са ме изненадвали мотористи. Не, че искам да им направя нещо – просто профучават от някъде и аз не знам от къде и заминават. И ако някой реши да предприеме маневра без да ги види, много ясно, че ще стане злополука. Всеки човек трябва първо себе си да пази“, казва ни дългогодишен шофьор от старата столица.

На въпрос дали останалите водачи са достатъчно толерантни към мотористите, търновци отговарят по-скоро "да“, но мотористите не са достатъчно толерантни.

"Аз много пъти съм попадал в стресови ситуации с мотористи, дори преди много години един се блъсна в мен – аз намалих на възвишение на пътя, а той - не. Той беше виновен, освен това беше непълнолетен, а моторът – без документи“, разказва ни друг шофьор.

Трети допълва, че в последните години мотоциклетистите са се научили да се пазят повече, но все пак още има такива, които не мислят много.

"Да, пазят се при всички случаи, аз познавам много мотористи“, ни казва дама, която защитава мотоциклетистите.

На финала засякохме и един моторист, който вместо ревностно да защити колегите си, ни казва, че не може да се даде еднозначен отговор на въпроса – толерантни ли са.

"Както има диви мотористи, така има и шофьори, които дори се стремят да пречат на мотористи. Имал съм случаи, в които ми е сечен пътя или ми е отнето предимството“, допълва той.