На 27-28 април в Лесопарк Боровец в град Ямбол се проведе "Ямбол Байк Къп“ - първото от 10 години насам състезание в Олимпийската дисциплина Кроскънтри ХСО, което е част от календара на Международния Колоездачен Съюз и носи точки за световната ранглиста.

Именно в Ямбол, благодарение на община Ямбол и колоездачен клуб Райдърс Юнайтед, преди три години беше изграден специализиран парк за планинско колоездене и първото в България профилирано тренировъчно трасе за дисциплина Кроскънтри Олимпик, което заслужено тази година прие домакинството и на първото си международно състезание, а отзивите на състезателите и международния комисар за провеждането на събитието са отлични.

XCO дисциплината е една от най-тежките в планинското колоездене и представлява спускания и изкачвания през пресечен терен в кръгов маршрут, като в зависимост от категорията и натоварването, различните групи правят различен брой обиколки по трасето.

В категорията на мъжете елит, състезателите трябваше да направят по общо 8 обиколи на състезателното трасе с дължина от 3150м, като за най-кратко време от 1:13:07.9 успя да ги направи представителя на националния отбор на Украйна – Oleksander Kaniaiev. Втори след него с по-малко от 1 секунда разлика, финишира съотборника му Dmytro Ttarenko. Трети в категорията остана представителя на съседна Гърция Charoun Molla Amet Ali Oglou. Сред българите, най-добро време от 1:13:22.8 успя да постигне младата ни надежда Виктор Енев от Колоездачен Клуб Витоша, който се класира на 5 место при мъжете.

При дамите, които правиха по общо 6 обиколки по техничното трасе, целия подиум бе окупиран изцяло от представителки на националния отбор на Украйна, като най-бърза сред тях е Maria Sherstiuk с време 1:04:02.9 , втора след нея се нареди Mariia Sukhopalova, а трета остана Iryna Slobodyan.

В категория Юноши 15-16 надпреварата беше много оспорвана до последния момент, а най-добре се справи представителя на клуб "Велораптор“ – Радостин Костадинов. Втори и трети след него се класираха Преслав Кожухаров от КК "Лястовица 1905“ и Джан Рюстемов от КК "Цар Симеон“. При Юношите 17-18 най-бърз беше Никола Добрев от КК "Варна“, следван от Михаил Костадинов /КК "Витоша“/ и Деян Атанасов /КК "Верея“/.

"Ямбол Байк Къп“ се проведе благодарение на Община Ямбол, а призьорите в отделните категории бяха наградени лично от кмета на града г-н Валентин Ревански и зам. кмета и основен инициатор за организацията на събитието - Енчо Керязов. Победителите в състезанието си разделиха примамлив паричен награден фонд от 3600 лева, както и предметни награди, благодарение на партньорите на събитието от Diana Commerce, Диана бетон, Ред Бул, Керхер България, D-Bike, Fury Flow и други.

Организаторите на събитието от Община Ямбол и клуб Райдърс Юнайтед си поставят още по-високи цели за 2025-а година, когато искат събитието да бъде с по-висок ранг и още по-мащабно.