Тържествено бе отбелязана 50-годишнината от създаването на отделението по диализно лечение към УМБАЛ “Свети Георги" ЕАД - Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

На събитието присъстваха изпълнителният директор на университетската болница проф. д-р Карен Джамбазов и началникът на отделението по диализно лечение е д-р Георги Цочев. На събитието бе прочетен и поздравителен адрес от ректорът на МУ Пловдив проф. д-р Ангел Учиков.

"В процеса на работата се научихме, че всеки пациент е уникален и трябва да подхождаме към него по индивидуален начин. С нашите пациенти сме толкова често, че се превръщаме в едно семейство. Ние сме съпричастни с техните неволи. 

За година се извършили приблизително 19 000 хиляди диализи или над 560 пациенти. На тази дата през 1974 са започнали 2 лекари и 4 медицински сестри, а 

Днес лекарите са 7, има и 13 медицински сестри.

Високотехнолочина апаратура, с която работим е от голямо значение. По-важно е кой е зад нея. Иначе тя ще се превърне в един експонат. Техниката ще бъде само един експонат.", сподели д-р Цочев.

Д-р Карен Джамбазов определи мъжа, провел първата хемодиализа, като новатор.

"Той успява да въведе нова методиката на хемодиализа с апарат конструиран у нас. Трудно е да промениш мисленото на хората и да свикнат с нещо ново и то да стене рутина, която днес 50 години по-късно спасява много човешки животи."

На празника бе разказана и историята за началото на хемодиализата в Пловдив и областта.

"29 април през 1974 година, е осъществена първата хемодиализа под тепетата. Тя е на пациентка с хронична бъбречна недостатъчност, извършена е от д-р Варткес Озанян и продължава цели 10 часа.

Този момент не само обозначава началото на диализното лечение в региона, но и става крачка към бъдещето на нефрологията.

Оттогава Отделението по диализно лечение към университетската болница изминава дълъг път на значителен растеж и развитие, като се превръща във водещо звено за цяла Южна България."

По време на събитието бе излъчен и кратък документален филм, в който историята на отделението е представена от емблематични лекари през годините, както и от пациенти.