Това, което се случва на политическата арена, вече отива отвъд границата на трагикомичното, това е жалко за държавата ни. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" доц. Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

"Това е такъв долнопробен упадък на политическите нрави, такова отсъствие на мисъл за държавата и такава обсесия у основните политически играчи и особено в тези, които дойдоха на власт с претенцията за ново начало и големи промени, а именно “Продължаваме промяната" и “Демократична България", посочи Цеков. Обсесия за власт, за постове, за държавни привилегии, а в крайна сметка зад всичко това виждаме как все по-релефно изпъкват гигантски скандали, свързани с корупция, с контрабанда, с измами и т.н. Всичко това наистина е много жалко за България, защото последните няколко години са напълно пропилени. Нито една сериозна национална задача не е изпълнена или поне да е придвижена с необходимото темпо напред", добави Цеков.

Според него, на практика България не просто стои на едно място, а в редица отношения наблюдаваме пълен регрес.

"Но над всичко е тази развала на политическите нрави. Аз видях с изумление, макар и със закъснение, един запис от изявление на г-н Кирил Петков, в който той, като долнопробна квартална мутра, заплашва с побой свой политически опонент. Все едно се връщаме в 90-те години, когато едни момченца с дебели вратове, не особено интелигентни, но пък силоваци, решаваха по такъв начин своите квартални спорове кой кого да застрахова, коя сергия на пазара да държи, която да му се отчита, това е нивото на Кирил Петков. А той се представя, и за една част, от нашата общественост, той е техният лидер, който трябвало да води България към светло европейско бъдеще. А той ни връща към мутренските времена, към времената, когато се срамувахме от това, което се случва в държавата", каза още Борислав Цеков.

По думите му, със сигурност има психиатричен проблем в тази самооценка, която те си дават и начина по който се изживяват, но това напълно се разминава както с политическата действителност, така и с реалните резултати, които има тяхното присъствие във властта или около властта със силно влияние през последните 4 години.

"Защото пак казвам, те провалиха държавата, те заборчняха по един безобразен начин държавата, и не сложиха камък върху камък. Всъщност, те бяха обединили цялата кохорта от мислители и приятелски настроени журналисти, анализатори около тях. Преди няколко години изградиха около тях фалшивата митологема, че това е една  поколенческа революция в политиката, че това е една поколенческа партия и това ново поколение идва, за да постави новото начало и за да скъса тъмното минало", посочи анализаторът.

По думите му, всъщност виждаме и сме свидетели на гигантския провал на това политическо поколение, на милениалите, на поколението “Z". ПП-ДБ проявиха един хунвейбински манталитет да отрекат всичко, което е било преди тях и да започнат ново летоброене. И заедно с това, едно партийно сектантство, което ги сведе до малцинство и което не им позволи да извършат никакви промени.

"Защото, във всяко нормално демократично общество големи, реални, обществени промени, реформи в различни сфери се извършват само от големи обществени мнозинства, с подкрепата на големи сегменти, мнозинствени сегменти от обществото. И за да има такъв тип обществено мнозинство, трябва да има и качествени и компетентни политици, които са способни да водят политически диалог и да конструират такива мнозинства и такива консенсуси. Провалът на поколението в политиката, което се олицетворява от ПП-ДБ е именно в това, че те не успяха да извършат никакви реформи, защото не успяха и нямаха нито политическата култура, нито политическата интелигентност да водят политически диалог, да търсят съюзници и да изграждат такива мнозинства и консенсуси. И никаква мафия не им е виновна, защото на калпави и глупави политици като тези от ПП-ДБ Космосът им пречи.

Заляни сме от скандали, кой от кой по-съставомерен, но реално нищо не се случва. Какви риби някой планира да хване в тази мътна вода на 9 юни? Много е тежък този скандал, който се разкрива в последните дни с документните измами в Търговския регистър, за които са уличени от потърпевшите адвокатите Лена Бориславова, адвокат Никола Минчев и всичко това в полза на техния партиен водач Кирил Петков. Това са много тежки обвинения, много тежки факти, които се разкриват. Няма никакво значение, че сега се разкриват в предизборна кампания, това е второстепенен въпрос, който има отношение към вътрешните боричкания и мръсните игрички в ПП-ДБ и заобикалящите ги неправителствени организации. За нас като граждани, за върховенството на закона, за интегритета в политиката е важно само едно, че потърпевши лица излизат и обвиняват, при това доста обосновано Лена Бориславова, Никола Минчев и Кирил Петков в документни измами. И това е, то може би не просто пореден, а един от най-грандиозните шамари в лицето на всички онези, които в продължение на 4 години арогантно лъгаха българския народ, че това ново поколение, което ПП-ДБ представлява били честни, морални, че искали да възстановят върховенството на закона в България", посочи още Цеков.

 

Според него, това са типични документни измами, свързани с подправяне на подписи и представяне на документи пред държавен орган по силата на закон.

"Аз се надявам, че правоохранителните органи ще си свършат най-после работата и ще се размърдат. Разбрах, че има досъдебно производство по въпроса, вече ако някой е чакал нещо или просто е било необходимо време за различни видове експертизи, това е обяснимо. Но особено сега, когато този скандал вече е публичен, се надявам в скоро време да има и движение по тези разследвания, защото в противен случай ще остане много тежкото съмнение за замитане на следите. А разбира се, и ще се даде възможност на уличените лица да се скрият зад депутатски имунитети. Всъщност, ние виждаме, че листата на ПП-ДБ в тези избори и в европейските, и в националните, все повече се превръща в убежище за търсене на депутатски имунитет срещу наказателно преследване за контрабанда, за документни измами, за корупция и т.н. Нещо, което е изключително тревожна тенденция и трябва да получи своята ясна и то негативна обществена оценка, за да може постепенно политиката да се прочиства от такива лица, от такива партии, от такива тенденции", добави анализаторът.