Изправена пред неуспехи на бойното поле, Украйна използва дронове с голям обсег, за да проникне далеч отвъд фронтовите линии в руска територия, нанасяйки удари по петролни рафинерии, летища и логистика, пише The Wall Street Journal.

Целта на ударите от страна на Въоръжените сили на Украйна е да се намалят доставките на гориво за руската армия и да се лиши Москва от приходи от износ за финансиране на войната. Като премести войната в Русия, Киев също може да принуди Москва да преразположи системите за противовъздушна отбрана далеч от фронтовите линии.

"По-евтини и по-достъпни от крилатите ракети, произведените в страната дронове позволяват на Киев да заобиколи политическите ограничения върху използването на оръжия, доставени от западните съюзници, при атаки на руска територия. За да отговорят на търсенето, се появиха стартиращи дронове: от сложния UJ -25 Skyline до неназован модел с фюзелаж от водопроводна тръба", пише американското издание.

В началото на войната Украйна адаптира налични в търговската мрежа дронове като китайския Mugin-5, който според анализатора в областта на отбраната Х.И.Сътън е използван при една от първите атаки срещу щаба на руския Черноморски флот на окупирания Кримски полуостров през август 2022 г.

Те обаче постепенно са заменени от собствени разработки на Украйна, въпреки че продължават да зависят в голяма степен от наличните в търговската мрежа китайски компоненти.

Сътън идентифицира 19 различни модела, използвани за нападение на руска територия. Според един от производителите на дронове цената им варира от 30 000 долара до 10 пъти повече от тази сума. И дори в горния край на диапазона, това все още е значително по-малко от крилатите ракети, които западните държави предоставиха на Украйна при условие, че ще се използват само на окупирана от Русия територия.

Бързото развитие на украинската индустрия за безпилотни летателни апарати отразява изобретателността и находчивостта на Украйна, които ѝ позволяват да се противопостави на по-мащабна руска инвазия. Но този подход има своите граници. Както посочват анализаторите, Украйна трябва да рационализира производството и да подбере онези дронове, които могат да бъдат произвеждани масово.