ВМА ще разполага с нови автомобили за екологичен превоз на пациенти, съобщиха от болничното заведение. На 30.04.2024 година (вторник), от 11:00 часа във Военномедицинска академия ще бъдат представени новозакупените 7 изцяло електрически модела Volkswagen ID. Buzz. Моделът съчетава компактни размери с простор и иновативни технологии, изключително добре подготвен за движение в интензивния трафик и тесните градски улици, при това с нулеви СО2 емисии.

Автомобилът е петместен, като концепцията на интериора позволява максимално оползотворяване на пространството, осигурявайки повече комфорт за пациентите.

Моделът е с литиево-йонна батерия с използваем капацитет 77 кВтч и електромотор. Пробегът, който може да се постигне с едно зареждане на батерията достига до 420 км. Благодарение на комбинираната система за зареждане CCS, литиево-йонните батерии могат да бъдат зареждани както с прав, така и с променлив ток, т.е на обществени CCS станции за бързо зареждане, както и посредством собствен служебен Wallbox. На бързозарядна станция батерията на ID. Buzz връща капацитета си от 10 до 80% за около 30 минути. Автомобилите се предоставят на ВМА със собствени стенни зарядни станции Moon ID. Charger, произведени в Германия.