Ивайло Романов – Пелето ще отбележи 70-годишния си юбилей и 50 години на сцена с голям концерт в зала "Пейо Яворов“ – Благоевград, предаде репортер на "Фокус“. Музикалното събитие, което ще събере на една сцена Пелето и негови приятели музиканти от страната и чужбина ще се състои тази вечер от 19.00 часа.

В интервю за "Фокус“ музикантът, надсвирил Фил Колинс, разказа, че за него музиката е удоволствие. "Всички ме питат как съм започнал с музиката, ами как, още като малък бях в Пионерския дом, след това постепенно изкачих стълбичките нагоре и стигнах до представителните състави при Пионерския дом. След това бяха в представителни ансамбли, сред които ансамбъл "Пирин“. Много е важно, когато човек тръгва и търси истината като музикант, то трябва да работи за себе си. Не да работи за другите. Музиката за мен е всичко, това е целият ми живот. Така успях да стигна и до световната сцена, макар да съм минал през много трудности“, спомня си Пелето.

1982 година се оказва ключова за музиканта от ромски произход, който е от Благоевград. Тогава той заминава за САЩ на турне с ансамбъл "Пирин“. Там той се включва в музикален конкурс, в който журито му отрежда почетното трето място, като преди него са само Били Кобъм и Иън Пейс. Легендарният музикант на "Дженезис“ Фил Колинс остава четвърти след Пелето.

Днес Ивайло мечтае за едно нещо – да преподава музика на благоевградските деца. "Насърчавам децата да постигнат това, което съм направил аз, качвайки се на върха“, добави той.