Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще остане начело на правителството в Испания след петдневни спекулации относно бъдещето му, съобщава BBC.

Миналата седмица той обяви, че отменя всички свои официални ангажименти, след като съдът започна първоначално разследване срещу съпругата му по обвинения в корупция. Санчес нарече обвиненията "кампания за тормоз, оркестрирана от десни медии". Той е на поста от 2018 г.

Решението му миналата седмица да си вземе почивка от задълженията си, за да обмисли дали си струва да продължи да бъде министър-председател, беше изненада дори за хората от собствената му Социалистическа партия (PSOE).

Обвиненията срещу съпругата на Санчес, Бегоня Гомес, бяха повдигнати срещу нея от организацията "Чисти ръце", ръководена от Мигел Бернад, свързван с крайната десница.

В четвъртък прокурорът на Мадрид призова разследването да бъде отложено поради липса на доказателства. Организацията също призна, че обвиненията може да са неверни, тъй като се основават на публикации в онлайн вестници - една от които вече се оказа невярна.

В събота около 10 000 поддръжници на испанския премиер Педро Санчес се събраха в Мадрид, за да го подкрепят и да го помолят да не подава оставка като министър-председател. Избирателите на Социалистическата работническа партия (PSOE) на Санчес носеха транспаранти с надписи "Педро, не се предавай" и "Демокрация да, фашизъм не".