Ще отнеме време да се реформира градската мобилност, защото положението, което заварваме не е добро. това коментира зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Илиян Павлов.

Той посочи, че с новия бюджет за транспорта ще има средства за всичките му направления. От 7 май се пуска нова трамвайна линия, а нископодови, климатизирани трамваи ще вървят по линия 6. Цената на билета няма да се увеличава.

"Трябва да се работи за по-бърз и по-удобен градски транспорт, за да привлечем повече пътници", посочи Павлов.

В момента парите от платено паркиране отиват обратно в бюджета, обясни той.

"Тази година заложихме доста милиони за изгажзането на нови паркинги, ще се строят буферни паркинги на трите линии на метрото. Имаме бюджет, който ще използваме за проектирането на 15 монтажни паркинги в кварталите. Буферните паркинги вървят успоредно със строежа на метрото", каза още той.

В правомощията на Столичния общински съвет е дали да въведе синя зона и в неделя - Павлов е на мнение, че правилата са остарели и неефективни.

"Прекъсването на зоната в неделя затормозява живеещите в центъра на София. Също така зоната работи до прекалено рано вечер. Обсъждат се различни идеи, но всички те варират по западен модел, който показва правилните стъпки тази зона да се реформира".

Той коментира и ремонта на бул. "Патриарх Евтимий" - посочи, че в момента той се използва на 100% от автомобили, а с изграждането на велоалея и бус лента ще бъдат включени всички участинци в движението.

"Създавайки алтернатива за хората, които отиват с кола в центъра, всъщност помагаме на жителите в центъра, тъй като това ще намали трафика и ще освободи повече паркоместа за тях", допълни пред БНТ той.

Павлов обясни, че загубата на паркоместа по булеварда ще е минимална, като ще бъде отворен буферен паркинг на ЦГМ. Обмислят се и варианти за още паркоместа около стадион "Васил Левски".