В Министерството на електронното управление бях изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за предстоящите на 9 юни избори 2 в 1.

Публичното теглене се извърши в присъствието на министър-председателя и министър на външните работи Димитър Главчев. На събитието присъстваха представители на ЦИК, на обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.

"Целта на това, което присъстваме, е да се убедите в честността на всички принцеси в изборите", заяви премиерът Главчев.

Той увери, че служебният кабинет ще направи всичко възможно да се гарантира честността на предстоящия вот.

"Поели сме ангажимент изборите да бъдат честни. Ще направим всичко от Министерски съвет, имаме уверението и на Министерството на електронното управление, крайната цел да бъде изпълнена", каза още Главчев.

"Поемайки поста вече заявих, че процесът по удостоверяване на машините, ще бъде открит, прозрачен и публичен. В процеса по удостоверяване ще участват и външни експерти", заяви министърът на електронното управление Валентин Мудров.

По време на процеса за удостоверяване бяха изтеглени общо 10 машини за удостоверяване. Заради появилите се съмнения за фалшификация, номерата бяха избрани от присъстващите журналисти.

Машините ще бъдат удостоверявани от три отделни екипа. Първият ще отговаря за хардуерната спецификация на 3 машини. Вторият ще отговаря за това машините да отговарят на изискванията на ЦИК и Изборния кодекс. Третият за изискванията за мрежова и информационна сигурност.

Номерата на машините на първия екип са 2438, 9024 и 8134. На втория 1814, 1332 и 9231. А на третия 8993, 7678, 1588 и 711.