Софтуерен проблем е довел до възникването на напрежение сред фармацевтите и собственици на аптеки в Благоевградска област, научи "Фокус“. Д-р Константин Качулев, който е зам.-председател на фармацевтичната колегия в Благоевград коментира за медията ни, че напрежението е ескалирало, поради няколко причини.

"От 1 април влезе в сила изискването Здравната каса да сравнява верификационните кодове на лекарствата – така наречената проверка за фалшиви лекарства. От касата станаха контрольор по този процес. В момента има някакви софтуерни проблеми, които показват на касата, че едва ли не, ние работим с някакви лекарства, които не би трябвало да са в аптечната мрежа или се появяват някакви дублирани кодове. Въз основа на тези грешки от касата казват, че няма да заплатят част от изпълнените рецепти. Само в Благоевградска област стойността на лекарствата е около 60 хил. лв. Почти няма колеги, които да не са засегнати. Говорим за рецепти от 15 – 20 лв. до такава, която е на стойност около 40 хил. лв.“, каза още д-р Качулев.

Той коментира, че ако от НЗОК не платят въпросните лекарства, то собствениците на аптеки ще станат длъжници към различни доставчици и производители, тъй като почти 100 % от аптеките не работят със собствени средства, а взимат лекарствата на отложено плащане.

Д-р Качулев отбеляза, че вече са започнали диалог с Регионалната и националната здравноосигурителна каса, благодарение на което напрежението е било туширано.

"Дадоха ни обещание, че ще се заплати периода от 1 до 15 април, но ние искаме да се заплатят и следващите 6 или 10 периода без да се санкционират, за да може хубаво да се обследва процеса на софтуерните грешки, сиреч да не се наказват аптеките, които добросъвестно изпълняват своите ангажименти в отношенията си със Здравната каса“, уточни той.

От думите му стана ясно, че още следващия месец предстои да бъде учреден Фармацевтичен бранш, който ще има за цел да защитава само и единствено икономическите интереси на аптеките.