Ей там, по "Ленин“! Така все още може да чуете възрастен варненец да обяснява на друг, къде се намира определен магазин в централната част. Така от 1958 г. до 1992 година се е казвал основния пешеходен булевард – гезмето, по варненски, в морския град.

Сега името му е "Княз Борис I“ и е днешния "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“. Няколко пъти е сменял своето име - 1878 – "Вознесенска“, 1885 – "6-и септември“, 1946 – "9-и септември“, 1958 – "Ленин“, 1992 – "Княз Борис I“. През 1908 г. улица "6-и септември", която започва пред църквата Свети Николай, след направен пробив достига ул. "Цар Борис“. През 1946 г. двете улици се обединяват под името бул. "9-и септември“, а през 1958 г. булевардът е преименуван на бул. "Ленин“. Изграждането на булеварда може да се раздели на три етапа. До тридесетте години на ХХ век в е изградена западната част, която достига до бул. "Цар Освободител“. Тук са съсредоточени всички сгради, които днес са архитектурни ценности.

Булевард "Княз Борис I" е изграждан въз основа на по-стара пътна артерия, като расте в източна посока и най-старата му западна третина е основана съгласно утвърдения през 1900 г. с княжески указ Генерален план на Варна и с решение на Общинския съвет от 1897 г. Според тези документи по главните улици трябва да се строят сгради не по-ниски от два етажа, като фасадите трябва да бъдат представителни и с подравнени корнизи. Днес повече от половината от тези здания са защитени сгради с архитектурна стойност.

Горната снимка от нашия колаж е направена преди 1977 година. Тога по проект на арх. Богдан Матеев е построен магазин "Валентина“ сега "New Yorker“ – в края на булеварда. Вижда се и обектът на ТАБСО (съкратено от Транспортно-авиационно българо-съветско общество, известно също като Български въздушни линии ТАБСО), е бивша авиокомпания в България, предшественик на авиокомпания "Балкан“, на кръстовището на булеварда с улица "Шипка“.

Сградите от лявата страна са съборени – там е Дупката. Срещу тях – от дясната страна на снимките бе, може би най-известната аптека във Варна – номер 12 – със стенопис на жътварка, дело на легендарния майстор на акварела Константин Щъркелов.

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК