Няма ваксина, която да е по-страшна, по-опасна и по-лоша от болестта, срещукоято е изобретена. В това е категоричен д-р Христо Димитров, семеен лекар от Велико Търново и председател на РК на БЛС за старата столица. Пред "Фокус“ той заяви, че в момента не се намираме във формажорна обстановка и не трябва да се всява страх сред обществото.

"Да, малко тревожна е повишената заболеваемост, но това при големите деца не е повод за някаква паника. Те го карат леко, малко по-продължително и тегаво кашлят, но няма повод за драма. Въпросът е да ограничим разпространението и ако има пропуснати имунизации по всякакви причини, тук няма да обвинявам родителите, така са решили, пропуснали са, скрили са някоя ваксина. Нека сега да бъдат добри и да я направят на децата си. Няма ваксина, която да е по-страшна, по-опасна и по-лоша от болестта, срещу която е изобретена“, каза още д-р Димитров.

Той допълни и, че карантина е необходима ако има доказан случай в детски колектив, например.

"При всички случаи, ако има контактни, ако има вече в детския колектив, да речем, болни деца, всички контактни трябва да бъдат прегледани от техните лекари и да се прецени дали е необходимо лечение, какви грижи – изолация, мерки, карантини. Ако в едно семейство има дългоочаквано дете, добре е близките на бебето, което се очаква в следващите месеци, те да се ваксинират, за да изградят една защитна сфера около него. И това са простичките неща, които всички ние можем да направим – когато имаме някакъв проблем, да го споделим със своя лекар и той да намери най-доброто решение за нас. Пак моля да не се изпада в паника и да не подхващаме някакви самоинициативи, някакво самолечение, а да се доверим на експертите“, призова медикът.