След изтеглянето на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от тактически позиции западно от Авдеевка руските войски не са постигнали относително бързи тактически успехи западно от Очеретино, Соловьовка, Бердичи и Семьоновка. Това показва, че военните на Киев запазват способността да забавят руското настъпление, се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

Следващата линия на отбрана в района е на известно разстояние от позициите, които руските сили атакуват след превземането на Авдеевка в средата на февруари. Напредването им ще бъде бързо, ако ВСУ не се опитат да задържат позиции в полетата.

Според анализаторите изпращането на нови бригади, обявено от главнокомандващия ВСУ Александър Сирски, вероятно ще позволи на украинските войски да забавят тактическото настъпление на противника и евентуално да стабилизират фронта.

ISW отбеляза, че ВСУ са успели да устоят на повече от една дивизия на руските въоръжени сили, въпреки факта, че самите те отстъпват по показатели като количество боеприпаси и жива сила. Експертите казват, че пристигането на подкрепления и допълнително оборудване ще принуди руските командири или да признаят, че по-широко или по-дълбоко проникване е малко вероятно в близко бъдеще, или да изпратят допълнителни резерви в района, за да продължат да постигат тактически печалби.

Но, отбелязва ISW, изтеглянето на допълнителни сили в тази посока ще застраши възможностите на руснаците в района на Часов Яр или при подготовката за широкомащабна лятна офанзива.

"Руските сили може да се наложи да попълнят запасите, да засилят атакуващите части и да забавят темпото на настъпателните операции западно от Авдеевка, освен ако не ангажират допълнителни резерви, което вероятно би ограничило способността на Москва да организира допълнителни бързи тактически настъпления в района“, обобщават в доклада.