Фантастичен спектакъл под мотото "С България в сърцето" беляза 75-ия юбилей на варненската детска градина "Христо Ботев". Празничното събитие се проведе пред възторжена публика във Фестивалния комплекс във Варна. Директор на ДГ 8 "Христо Ботев" е Елица Вълчева.

Сред гостите на тържеството бе дългогодишният директор на детската градина Веска Янакиева – брилянтен педагог и ръководител с доказан авторитет.

Също като в пъстра българска шевица в юбилейния спектакъл бяха преплетени българските традиции и обичаи. Претвориха ги възпитаниците на детската градина, водени умело от музикалния педагог Людмила Ковачева – виртуозен майстор на хореографията на спектакъла и, разбира се, от своите учители.

Вълнение, низ от красиви емоции и нестихващи аплаузи изпълниха концертната зала във Фестивалния комплекс. С танци и песенни изпълнения, посветени на родината, децата пренесоха публиката в страната на розите, виното и златото. И сякаш за миг зрителите се пренесоха там някъде, по старинните калдъремени уличкки на планинските селца и градове, сред тайните на древните царе, за да попият нежния полъх на спомените. Онези спомени, които допълват живота ни и превръщат усещанията в красива приказка. Приказка за нашата родина България.

На сцената малките артисти от детската градина влязоха в ролята на нестинари, лазарки, коледари, самодиви, гроздоберачи, жътвари, лозари...

Специална изненада в празничната програма бе феята на българската музикална култура – Елица Тодорова. Омайният глас, който претворява в песенни бисери уникалния български фолклор в попмузика. Носителката на престижното пето място в конкурса "Евровизия" през 2007 г. поздрави празнуващите с прекрасни изпълнения, поднесени свъместно с нейните възпитанити от школата по народно пеене "Фолклорна магия" – гр. Варна.

"Учителите и децата от ДГ "Христо Ботев" пишат своята история, преплитайки като в пъстра българска шевица надеждата и мъдростта на поколенията, традициите, обичта и приятелството с вярата и надеждата в бъдещето. История, пълна с гордост от постигнатите успехи, със звън на детски смях. Вярвам, че колективът от педагози, помощник-възпитатели и родители ще работи в един екип, в името на нашите деца, нашето бъдеще и гордо ще носим името на Христо Ботев", вълнува се директорът на детската градина Елица Вълчева.

Румяна Кръстева, главен експерт "Детски градини" при Община Варна поднесе поздравителен адрес към детското заведение. Поздравления за юбилея изпратиха и д-р Ирена Радева, началник на РУО - Варна, Радка Калчева – директор на Регионална библиотека "Пенчо Славейков", Лиляна Лазарова – директор на Логопедичен център – Варна, екипът на фондация "Карин дом", много училища и детски градини на територията на област Варна.