Министерството на отбраната на Обединеното кралство планира да оборудва въоръжените сили на страната със собствена хиперзвукова крилата ракета до края на десетилетието, съобщава британският вестник The Telegraph, като се позовава на източници.

Военното ръководство на Великобритания иска армията да разполага с оръжие, способно да развива скорост над 5 Мах, за да настигне Китай, Русия и САЩ, които вече разполагат с оръжия от този тип.

Министерството на отбраната в Лондон настоява новото оръжие да бъде проектирано и произведено във Великобритания, като срокът за въвеждането му на въоръжение да е до 2030 година.

Понастоящем се смята, че плановете за разработване на собствена хиперзвукова ракета са все още в начален етап и не е взето решение дали тя трябва да бъде изстрелвана от земя, море или въздух.

Един от вариантите е да се монтира такава ракета на изтребител като Typhoon или F-35. Тогава обаче тя ще има по-малък обсег и по-малък полезен товар от наземно изстреляно оръжие. Ракетата може да бъде изстреляна и от някой от британските военни кораби.

От края на миналата година британското военно ведомство управлява консорциум от около 80 компании за разработване на възможни проекти за ракети, припомня изданието.