Кандидатът за президент на САЩ от Зелената партия Джил Стайн е била задържана на пропалестински протест във Вашингтонския университет, съобщиха от кампанията й в пост в социалната мрежа Х.

"Джил Стайн, нейният ръководител на кампанията Джейсън Кол и заместник-ръководителят на кампанията Кели Мерил-Кайър бяха задържани във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, докато подкрепяха протест срещу връзката на университета с войната в Газа“, се казва в съобщение, публикувано в акаунта на Стайн.

Мениджърът на кампанията Джейсън Кол поясни пред телевизионния канал Fox News, че Стайн е сред около 100 души, задържани на протеста в кампуса. Протестиращите се събраха, за да настояват университетът да прекрати участието си в акционерния капитал на Boeing, "който произвежда боеприпаси, използвани за продължаващия геноцид над палестинския народ в Газа в близкия си завод в Сейнт Чарлз“.

"Кампанията на Стайн подкрепя исканията на студентите и техния мирен протест и събиране в кампуса“, ​​допълни Кол.

Родената в Чикаго и завършила Харвардския университет Джил Стайн е на 73 години. Президентската кампания не е непозната за нея: тя се кандидатира за висшия пост на Зелената партия през 2012 и 2016 година, а преди това два пъти се опита да стане губернатор на щата Масачузетс. Занимава се с активизъм от края на 90-те години на миналия век.