Видинското читалище "Цвят-1870" навърши 154 години, предаде репортер на "Фокус“. Основано на един от най-светлите празници Цветница, преди век и половина, самодейните колективи по традиция го отбелязват с богата културна програма на открито.

Празникът започна с литургия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър", отсужена от  Видинския митрополит Даниил. Литийно шествие премина през централната част на града до откритата сцена в крайдунавския парк, където самодейни колективи на читалището изнесоха богата музикална програма.

Видинският митрополит  Даниил, поздрави ръководството на читалището, самодейците и хората и  пожела "радвайки се с цвете в ръка на днешния ден, нека този цвят да принася в душите траен плод на вяра и добродетел“.

Заместник-кметът на община Видин, Борислава Борисова отбеляза, че и занапред видинското читалище ще продължи да бъде огнище на българщината, ще съхранява богатото ни фолклорно наследство и ще учи децата ни на родолюбие.

В празничния концерт участваха  възпитаници на школите при читалището, оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков и солист Диляна Цанкова, както и новата група за певческо народно творчество "Бели Тимок", която се ръководи от Малин Маринов. В програмата участваха и гости от балет "Синтез"- София и танцьори от Центъра за нематериално културно наследство "Корени" от сръбския град Зайчар