НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Перник: С облигационния заем от 6 млн лева, който ще изтегли Общината, ще бъдат погасени всички стари задължения към Топлофикация

Перник: С облигационния заем от 6 млн лева, който ще изтегли Общината, ще бъдат погасени всички стари задължения към Топлофикация

21 Февруари 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Перник. С облигационния заем от 6 млн лева, който ще изтегли Община Перник, ще бъдат погасени всички стари задължения към Топлофикация - Перник. Това каза кметът Перник Вяра Церовска. По нейна информация това са 1 500 000 лв. и са за последните три години, тъй като има давностен срок, съобщиха от Община Перник.
Задълженията на общината са започнали да се трупат след приватизацията на топлоснабдителната фирма през 2011 година. Задълженията са основно на детските градини. Топлофикация е имала претенции към общината да поеме и задълженията на училищата, но те са на делегирани бюджети, подчерта кметът. Ние периодично си изплащаме текущите задължения към ТЕЦ- а, каза Церовска и уточни , че включително и днес са разплатени 31 858 лв. текущи задължения.
По думите на градоначалника, исканият от 6 млн. лева облигационен заем е много важен за намаляване на задълженията към НАП.
„С него ще бъдат върнати средства, които са изразходвани и е трябвало да са дадени за НАП в периода 2009 – 2014 година. Знае се, че тогава лихвите са били 25%, а сега 10%, но това също е доста сериозна сума като се има предвид натрупаните задължения, които се начисляват. Поради тази причина ние и сега сме в споразумение с НАП“, коментира кметът .
Близо 3 млн. лева към облигационния заем ще отидат, за да се изплатят старите задължения към НАП.
„Искам да отбележа, че от периода, в който започва да се натрупват задълженията, през 2008 година община Перник получава 12 млн. лв. по едно дело , които са 100 % чисти пари, с които се погасяват всички задължения , които е имала общината към този момент. През 2009 година община Перник получава още 6 млн. лв по същото дело и от тогава започват да се натрупват тези задължения“, обясни Церовска
Тя уточни, че другите средства, които трябва задължително да върне Общината, за да можем да го усвои този облигационен заем е кредитния овърдрафт – 1 500 000 лв, отново изтеглен преди встъпването й в длъжност на кмет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като е гласувал на парламентарните и президентските избори в страната. 24 юни 2018 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.