НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Враца: По повод Илинден митрополит Григорий оглави Архиерейска света Литургия  за храмовия празник на  Струпецкия манастир "Св. пророк Илия"

Враца: По повод Илинден митрополит Григорий оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на Струпецкия манастир "Св. пророк Илия"

21 Юли 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Враца. В деня, когато Православната църква прослави св. пророк Илия - Илинден, Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий оглави Архиерейска света Литургия за храмовия празник на Струпецкия манастир "Св. пророк Илия", предаде репортер на Агенция "Фокус".
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Пожарните служби в страната са в готовност за летния сезон, има пълно кадрово обезпечаване

Главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Пожарните служби в страната са в готовност за летния сезон, има пълно кадрово обезпечаване

20 Юли 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Пожарните служби в страната са в пълна готовност за летния сезон, има пълно кадрово обезпечаване. Важно е да се създадат доброволни формирования в общините за помощ в кризисни ситуации. Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов, който беше гост на освещаването на параклис „Св. Илия“ в Кърджали, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Гл. комисар Николов заяви пред журналисти, че са детайлизирани всички планове за овладяването на горски пожари и са съгласувани с другите държавни институции мерките за съвместни действия при нужда. Той каза още, че новоремонтираните хеликоптери на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са в готовност да се включат действията при кризисни ситуации и допълни, че кадровият дефицит е преодолян. Главен комисар Николай Николов уточни, че са назначени с конкурс 79 нови служители и на практика е постигнато пълно кадрово обезпечаване на пожарните служби в страната. Той каза още, че е наложително създаването на доброволни формирования в общините, в които няма такива.
Дарина ДЕЕНИЧИНА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Празникът Илинден е един от най-големите в средата на лятото

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Празникът Илинден е един от най-големите в средата на лятото

20 Юли 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Празникът Илинден е един от най-големите в средата на лятото. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин фолклористът и почетен граждани на Благоевград проф. Костадин Динчев. По думите му според Стария завет св. Илия е пророкувал 25 г. Пр. Хр. „В народните вярвания св. Илия е християнски гръмовержец, той предизвиква дъжд и градушки,като се движи по небето с колесница, или - той е прототип на Перун. Затова и в една от известните песни от Банско се пее не за Пирин, а за Перин планина, което идва точно от Перун“, отбеляза също проф. Динчев.
Той добави, че на този ден се извършват жертвоприношения чрез правене на обредни хлябове, колене на стар петел, агне или друго животно. „Правят се много селищни събори, на които се пеят песни и се играят хора“, добави проф. Динчев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С водосвет и курбан за здраве се отбелязва Илинден в село Баня

Пазарджик: С водосвет и курбан за здраве се отбелязва Илинден в село Баня

20 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. На днешния ден до вековния дъб и изсечения каменен кръст в местността „Венеца“ в село Баня, община Панагюрище, жителите на селото почитат св. Илия с курбан и водосвет. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Мутева, секретар на читалището в населеното място. Тя допълни, че тази местност е една от четирите свети места в района на село Баня, които според вярванията на местните жители пазят селото от злите сили.
„От незапомнени времена жителите на село Баня там, под вековния дъб, са организирали общоселски събори с раздаване на курбан за здраве в местността „Венеца“. Курбанът там се е правел още от езически времена. Жертвоприношението трябвало да омилостиви светеца и да предпази селото от градушки и наводнения. Правел се е също под дъба молебен за дъжд и плодородие – „Вайдудул”. Самото име на местността „Венеца” идва оттам, че под дъба са виели венци, с които са украсявали около него за празника. Там излизали вярващи хора от селото на Илинден, които палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве под дъба. Този обред се е извършвал точно в горещниците и хората са ходели да празнуват, облечени в носии от дебели вълнени платове,“ посочи Мутева и допълни, че жителите на село Баня тачат, обичат и почитат традициите си.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Когато Бог разпределял света, на св. Илия дал гръмотевиците и светкавиците

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Когато Бог разпределял света, на св. Илия дал гръмотевиците и светкавиците

20 Юли 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Когато Бог разпределял света, на св. пророк Илия дал гръмотевиците и светкавиците. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, във връзка с днешния християнски празник, посветен на светеца. Тя разказа, че пророкът живял 900 г. пр. Хр. „Той предсказал, че Господ ще изпрати суша за израелтяните – така и станало. Народи и животни умрели от глад. Най-накрая светецът заклал жертвено теле и Бог се смилил над народа и изпратил дъжд. Заради това пророчество 7000 израелтяни се отказали от езичеството и приели християнството“, каза още Аделина Стефанова. Тя добави, че по повеля на Всевишният, пророк Илия си взел ученик, който да го наследи.
„Когато светецът остарял, двамата отишли на брега на свещената река Йордан, а от небето слязла огнена колесница. Илия се качил на нея и пред смаяният поглед на своя ученик, той се възнесал на небето, при това жив, заради голямата си преданост към Господ и начина, по който го защитавал“, уточни Стафанова. Тя заяви, че именно така св. Илия е изобразяван и на всички икони. Днес имен ден празнуват Илия, Илинка, Илияна, Божик, Божи и всички техните производни. Аделина Стефанова отбеляза, че на Илинден се правят курбани, чиято цел е предпазване на реколтата от градушки и суша. Тя допълни, че поверието е, че билките, събрани на Илинден, лекуват високата температура и болките в очите.
„Ако човек се изкъпе срещу празника, то мълния няма да го лови. Своят еснафски празник отбелязват не само именниците, но и кожухарите, самарджиите, фурнаджиите, защото св. Илия е техен патрон и покровител“, добави Стефанова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Седем черкви в района отбелязват храмовия си празник на Илинден

Кюстендил: Седем черкви в района отбелязват храмовия си празник на Илинден

20 Юли 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Седем черкви в района на Кюстендил отбелязват храмовия си празник на Илинден. Това каза пред Радио „Фокус“ – Кюстендил изследователят и историк Венета Милушева. По думите й в селата Граница, Стенско, Лисец, Горановци Радловци, Соволяно и Слокощица има храмове, наречени на светеца.
Една от най-интересните черкви е тази, разположена в центъра на село Граница. „Може да се каже, че това е един от най-красивите в архитектурно отношение възрожденски храмове в региона. Той е строен в продължение на 7 години – от 1850 до 1857 година, заедно с така наречената Границка кула, която представлява възрожденска къща. Заедно те оформят цял архитектурен комплекс. Строител на черквата е майстор Миленко, който е бил строител и на южното крило на Рилски манастир”, каза Венета Милушева.
Над кюстендилското село Илия е възобновен и реставриран параклисът „Свети пророк Илия”. През 2017 година параклисът активно се възстановява, изографисва, като се построява камбанария и малък навес в близост до него. Свети Илия е патрон на черквите и в селата Смочево, Бураново, Драгойчинци, Мурсалево и Горни Кортен. На редица места са изградени параклиси, поставени са и оброци на името на светеца.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Празнична света литургия по повод Илинден се отслужва в православните храмове в града

Пазарджик: Празнична света литургия по повод Илинден се отслужва в православните храмове в града

20 Юли 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Празнична света литургия по повод Илинден се отслужва в православните храмове в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Денят е посветен на свети пророк Илия.
Според старо поверие на Илинден хората не трябва да влизат в реките и в морето, защото може да се удавят, тъй като на своя празник св. Илия обичал „да си взима курбан”. Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, т. нар. „баща“. Стопанката на къщата става рано призори и замесва погача - „боговица“ и „колач“ за свети Илия. Готви се курбан, който се освещава. Край могила, параклис, оброчище или стари дъбови дървета извън селото се нарежда трапеза. Според народните поверия на Илинден не бива да се работи, за да не се разсърди светията.
Имен ден имат Илия, Илиян, Илияна, Илкo и Илкa. Това е и професионален празник на абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и покровител е свети пророк Илия.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: На Илинден не се работи за да се предпазят хората от гръмотевици и градушки

Веска Спасова, етнолог: На Илинден не се работи за да се предпазят хората от гръмотевици и градушки

20 Юли 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Веска Спасова, етнолог: На Илинден не се работи за да се предпазят хората от гръмотевици и градушки. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил етнологът в Регионален исторически музей – Кюстендил Веска Спасова. Според народните поверия, ако на Илинден светецът гърми и трещи, овошките ще се повредят, а орехите и лешниците ще са празни. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Веска Спасова посочи, че Илинден е един от най-почитаните летни празници по време на жътвата и вършитбата. Веска Спасова допълни, че на този ден в различни краища на България се правят и ритуали за дъжд и плодородие.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Ще бъде осветен нов параклис с името на Св. Илия

Кърджали: Ще бъде осветен нов параклис с името на Св. Илия

20 Юли 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Кърджали. На Илинден ще бъде осветен нов параклис с името на светия пророк. Това съобщиха от инициативния комитет за строителство на параклиса и основен дарител РДПЗН-Кърджали. Oт 10.30 часа отец Никола от църквата на кв. Веселчане ще извърши церемонията по пречистване на сградата на параклиса „Св. пророк Илия“ в кв. „Възрожденци“. Молитвената сграда се намира на учебния полигон на РДПБЗН-Кърджали, над стария завод „Сердика". На събитието са поканени директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, областният управител Никола Чанев и кметът Хасан Азис. Името на пророкът е популярно в Родопите. Два планински върха носят името „Св; Илия“ – единият се намира западно от Кърджали, до сели Падина и е висок 999 м. надморска височина, а другият е западно от Смолян и е висок 1563 м.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод Илинден в село Соволяно

Кюстендил: Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод Илинден в село Соволяно

20 Юли 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Курбан за здраве ще бъде раздаден по повод Илинден в село Соволяно. Това съобщи за Радио „Фокус” – КюстендилПламен Илиев, кмет на населеното място. По думите му курбанът ще бъде осветен и раздаден на местното население. Това ще се случи от 17.00 часа в двора на черквата „Свети Теодор Тирон”. „Курбанът в нашето село е традиционен за празника на Свети Илия”, каза Пламен Илиев. Организатори на проявата са кметството в село Соволяно и църковното настоятелство. Храмът „Св. Теодор Тирон“ в кюстендиското с. Соволяно e строен прeз далечната 1834 година, а през 2018 година той е основно ремонтиран. Храмът има нова камбанария с 180-килограмова камбана.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 124 жители на Община Кюстендил носят името Илия

Кюстендил: 124 жители на Община Кюстендил носят името Илия

20 Юли 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 124 жители на Община Кюстендил носят името Илия. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Териториалното звено „Гражданска регистрация и административно обслужване”. С името Илиян са наречени 80 жители на общината, а с името Илияна – 85. 71 души носят името Илчо. Девет дами са с името Илка, а седем души са наречени – Илко. На 20 юли – Илинден, имен ден празнуват: Илия, Илин, Илина, Илинка, Илияна, Илко, Илка, Личо и Лина. Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват и занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидчиите.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във всички епархии на Българската православна църква се чества св. пророк Илия - Илинден

Във всички епархии на Българската православна църква се чества св. пророк Илия - Илинден

20 Юли 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Във всички епархии на Българската православна църква се чества св. пророк Илия - Илинден. В София Архиерейска света Литургия от 9:30 ч. ще бъде отслужена в храм „Св. пророк Илия“, гр. София, кв. Княжево, предаде репортер на Агенция "Фокус". С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на свети пророк Илия

Православната църква почита паметта на свети пророк Илия

20 Юли 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква почита паметта на свети пророк Илия. В българския народен календар празникът е познат като Илинден и е сред най-обичаните през лятото. Свети пророк Илия е един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква. Той е живял 8 века преди Христа и е успял и да обърне мнозина в правата вяра в Израел, въпреки че владетелите и по-голямата част от народа се кланяли на езически богове. Един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на ученика си Елисей единствено горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за върналия се на земята пророк.
Според народните вярвания на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, защото през този ден морето взима много жертви. Вярва се, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Празникът се нарича още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. На Илинден се правят курбани за здраве. На днешния ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.