НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Единственият проблемен язовир от техническа гледна точка е „Бели Искър”, предстои му ремонт

Министър Николай Нанков: Единственият проблемен язовир от техническа гледна точка е „Бели Искър”, предстои му ремонт

9 Февруари 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Единственият проблемен язовир от техническа гледна точка е яз. „Бели Искър”. Да, ще има ремонт. Той предстои. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, във връзка със състоянието на язовирите в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз мога да отговарям за язовирите, които стопанисва и управлява нашето ведомство, поне на питейно-битовото водоснабдяване. Знаете, че с язовир „Искър” имаме развитие, там се подготвя тристранното споразумение”, посочи министър Нанков. Законът е категоричен. Държавата е собственик - представлявана от областния управител. Такива са указанията от Министерски съвет и за яз. „Огняново” и за всички останали комплексни язовири, които са в отлично състояние”, допълни той.
По думите на министъра, за всички язовири извън компетенциите на МРРБ, за безопасната им експлоатация и състоянието им отговаря ДАМТН.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Волен Сидеров ще съдейства още следващата седмица да бъде подписан протокол за собствеността и ремонта на яз. „Бели Искър“

Министър Николай Нанков: Волен Сидеров ще съдейства още следващата седмица да бъде подписан протокол за собствеността и ремонта на яз. „Бели Искър“

27 Януари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Волен Сидеров пое ангажимент да съдейства още в рамките на тази седмица да подпишем тристранен протокол между Столична община, Областна администрация и МРРБ относно собствеността и бъдещите ангажименти по ремонт на стената на яз. „Бели Искър“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването "Седмицата" по "Дарик радио" във връзка с ремонта на язовир "Бели Искър". Министърът обясни, че има няколко откровени неистини, които се разпространяват по темата. "МРРБ 2 години, заедно със Столична община и областната администрация в предходно нейно ръководство, е направило немалко, т.е. "нищо не е направено по темата" звучи доста спекулативно. На първо място се възложи конструктивно обследване и техническа експертиза от Техническия експертен съвет, за да се установи дали стената е компрометирана, както се твърди в някои доклади на Инициативен комитет", коментира Нанков и отбеляза, че в конструктивната експертиза е посочено, че при земетресение от 9 степен по скалата на Рихтер, стената на язовира няма да издържи. "Дали при земетресение от 9 по скала на Рихтер, което не се е случвало по нашите ширини, на територията на България, от над 1 300 000 години, язовир "Бели Искър" ще ни е първата грижа?", попита министърът.
"Хубаво е да се ремонтира, ще се ремонтира, но трябва да се подпише тристранен протокол, за което областният управител е бил канен многократно като собственик на язовира", отбеляза Нанков.
По думите му 800-те милиона лева, за които се коментира, че са необходими за ремонта на стената на язовира, са една спекулативна, в пъти надвишена цифра. Той обяви, че на база на индикативните стойности, които има според различните варианти сумата варира между 20 и 40 млн. лв.
Министърът обясни, спорът не е кой ще прави ремонтът, но собствеността е регламентирана в правните норми и право на собственост в случая е дадено на държавата, представлявана от областния управител. "Областна администрация и областни управители никога и по никакъв начин не са отговаряли и не са извършвали ремонт на язовирни стени. МРРБ го е правило без обаче да е собственик на язовирната стена", заяви Нанков.
Той отбеляза, че областният управител многократно е заявявал, че няма капацитета да извърши подобни ремонтни дейности, не само финансов, но и експертен, технически. "Отделно това е практиката - деветте комплексни язовира за питейно-битово снабдяване, като част от политиката във ВиК сектора, се ръководят от МРРБ", каза още той.
Агенция "Фокус" припомня: Преди седмица лидерът на ПП "АТАКА" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че Регионалното министерство се опитва да прехвърли стопанисването на стената на язовир „Бели Искър“ на областния управител на София-област Илиан Тодоров и този казус може да се окаже решаващ за това как той ще гласува на вота на недоверие срещу кабинета. В последствие, при гласуването на вота в зала депутатите от Обединени патриоти единодушно подкрепиха правителството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.