НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори (ОБЗОР)

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори (ОБЗОР)

23 Юли 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии за предстоящите избори. Това стана ясно на националната среща на секретарите на общини в Република България, чиито организатори са Националното сдружение на общините в Република България, Националната асоциация на секретарите на общини в Република България и актив към Националното сдружение на общините. По време на откриването реч произнесоха Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия, както и Силвия Георгиева, която е изпълнителен директор на НСОРБ. Присъстваха още лица, сред които секретарят на ЦИК Севинч Солакова, говорителят на ЦИК Александър Андреев и други. Бяха приветствани всички секретари на общини и присъстващите кметове на общини в Република България. Присъстваха 210 души от 125 общини и 12 районни администрации. Наблегна се на доброто партньорство между ЦИК и НСОРБ. Бяха поставени теми, които да бъдат обсъдени по време на двудневната среща.
От ЦИК коментираха, че вече се работи по изборния процес, както и че предстоящите местни избори, ще бъдат в пъти по-тежки от Европейските, тъй като ще бъдат открити много повече изборни секции. 31 юли е определеният срок, до който трябва да са готови част от решенията на ЦИК. Комисията трябва да е назначила всички избирателни комисии и те да започнат да работят.
Въпросът за машинното гласуване беше една от водещите теми. Експертите посочиха, че гласуването с машини досега не се е радвало на успех. Затова сега са предложили по-високи възнаграждения за председателите и за членовете на секционните избирателни комисии, които са в размер около 100 лева за председател и 54 лева за член за първия тур, а пък за втория сумите да останат същите като сегашните. Стана ясно, че вече има отделни предложения за участие в различни обучения, но без по-добра финансова помощ е трудно да бъдат намерени качествени хора. Обявиха, че текстовете а машинното гласуване не са отменени, но въпросът с него си остава спорен, тъй като поради липсата на обучени кадри преброяването на гласовете, анализирането на резултатите става по-бавно, а на предишните избори е отнело цели 3 дни. А при провеждане заедно на машинно и хартиено гласуване процесът се усложнява още повече.
Актуален бе и въпросът за това дали жителите на населени места с под 350 души ще могат да гласуват. На този въпрос ЦИК отговориха, че те ще могат да гласуват за кмет на община, но не и за кмет на кметство. И все пак според тях въпросът е доста спорен и неясен все още. Но това според ЦИК е въпрос, който трябва да уреди законодателят, а финансовата страна на изборите е отговорност на държавата.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: Населените места с до 350 души са около 2000 по база данни население

Александър Андреев, ЦИК: Населените места с до 350 души са около 2000 по база данни население

23 Юли 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Населените места с до 350 души са около 2000 по база данни население. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на Национален форум – кръгла маса на ЦИК и НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една част от тези населени места са със статут на кметства. Жителите там ще гласуват за кмет на община, но в случаите, в които трябва да се гласува за кмет на кметство, няма как да бъдат проведени избори в това населено място. Но статутът на кметство не е уреден в изборния кодекс“, поясни Андреев относно това дали жители на населени места с население под 350 ще могат да гласуват. По думите му законодателят трябва да уреди този въпрос – как ще бъдат уредени избори в тези населени места. „Дали там ще бъдат временно назначени кметски наместници, или по друг начин, но това не е от компетентността на ЦИК“, каза той. Андреев добави, че работят по изготвянето на принципно решение, което да уреди назначаването на общинските избирателни комисии и на секционните избирателни комисии, както и изчисляването на възнагражденията им. „Нашето желание би било това възнаграждение да е адекватно на усилията, които СИК полагат“, категоричен бе Андреев и заяви, е ако членовете на секционните избирателни комисии не бъдат достатъчно добре обучени, това води до грешки в протоколите, както и при отчитането на резултатите. „В миналите избори приемането на резултатите в София продължи поради такива грешки 3 дена“, заключи той.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени

23 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. ЦИК започна да работи за местните избори и във вчерашния ден приехме хронограмата, в която са определени основните срокове за назначаването на комисиите, приемането на принципните решения и извършването на всички останали действия във връзка с подготовката на изборите. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на Национален форум – кръгла маса на ЦИК и НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Андреев, ЦИК не е спирала и работи за организацията на местните избори през октомври. „Текстовете по отношение на машинното гласуване действат, те не са отменени. В хронограмата е предвидено извършването на необходимите действия, за да може машинното гласуване да бъде обезпечено“, коментира говорителят на ЦИК въпросът за машинното гласуване. Той каза, че местните избори са най-тежките избори. „В този случай се провеждат в общините минимум по 3 избора, което води до повече обработване на документи и на книжа“, поясни Андреев. По думите му хартиеното гласуване заедно с машинното ще доведат до забавяне на СИК в сумирането на данните и отразяването им в протоколите. Андреев коментира и темата за гласуването в населени места с под 350 жители, където има проблем със статута на гласуване. „Това е един въпрос, който остава все още открит и би трябвало да бъде решен при разглеждането на предложените изборни изменения, че на местата с население под 350 това не води автоматично да не се провеждат избори там, тъй като тези населени места са кметства и има предвидена процедура“, каза той и добави, че се надяват законодателят да вземе предвид този въпрос, за да бъде разрешен. Александър Андреев заяви, е ако имам машинно гласуване, ще е необходимо обучение за работа с машините.
„Ако има машинно гласуване в тези секции – 6000, които са предвидени, ще е необходимо обучаването на СИК за работа с машините, които ще обезпечат машинното гласуване в тези секции и ще е необходимо да бъде проведено обучение с тях“, поясни той. Говорителят на ЦИК заяви, че организацията на изборите се финансира от страна на държавата чрез план-сметка, която се приема от Министерски съвет. „В тази план-сметка би следвало да бъдат предвидени и необходимите финансови ресурси, за да може да бъде обезпечена работата не само на общинската администрация, но и на комисиите в предстоящите избори“, добави той.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефка Стоева, ЦИК: До 6 септември ЦИК трябва да е назначила всички общински избирателни комисии и те да започнат да работят

Стефка Стоева, ЦИК: До 6 септември ЦИК трябва да е назначила всички общински избирателни комисии и те да започнат да работят

23 Юли 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. До 6 септември ЦИК трябва да е назначила всички общински избирателни комисии и те да започнат да работят от тази дата. Това каза председателят на ЦИК Стефка Стоева по време на откриването на Национален форум - кръгла маса на ЦИК и НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на ЦИК каза, че е впечатлена от организацията на форума. „Добро партньорство съществува между ЦИК и местната администрация. Ние вече сме в изборен процес и след приемането вчера на хронограмата на ЦИК ние работим“, даде разяснения Стоева и пожела успех на форума. „31 юли трябва да са готови част от нашите решения. От четвъртък започваме да приемаме изборните книжа“, заяви Стоева. Стефка Стоева каза, че се надява да имат добра организация, която да им осигури повече време. „Надяваме се, че до края на август ЦИК ще бъде приела всички свои, решения, принципни книжа, които са основата за започване на изборния процес“, поясни тя и добави, че обучението на СИК започва сега. Стоева каза, че предварително има зададени въпроси, на които ще отговорят по време на форума. „Предстоят други обучения, предстои разяснителна кампания“, добави тя. По думите и изборите за Европейски парламент са били доста по-леки от предстоящите местни избор. Относно машинното гласуване каза, че въпросът е спорен, тъй като сертифакацията на машините е незаконна. Тя, съдейки по предходните избори, каза, че практиката за обучение на всички как се работи с машините досега е била неуспешна.
„В нашето решение за възнагражденията сме предложили по-високи възнаграждения“, заяви тя. Каза, че работят паралелно и по вариант за машинно гласуване. „За машинното гласуване парламентът има думата. Стоева коментира възнагражденията сега. „65 лева за председател, за член 54 лева. Ние сме предложили около 100 лева за председател за първия тур и суми като настоящите за втори тур, който е по-лек“, коментира тя и каза, че това е за изборния ден. По думите и има отделни предложения за участие в обучения. „Без материални стимули е трудно да намерим качествени хора“, категорична бе Стефка Стоева.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК ще открие Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрация и членове на секционните избирателни комисии

ЦИК ще открие Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрация и членове на секционните избирателни комисии

23 Юли 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия съвместно с Националното сдружение на общините в Република България ще открият Национален форум – Кръгла маса за отчитане и анализ на проведеното обучение на изборната администрация и членове на секционните избирателни комисии от произведените избори за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г., както и обсъждане на актуални въпроси във връзка с организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Това съобщиха от ЦИК.
Откриването ще се състои на от 13.30 часа в гр. София, хотел „Рамада София Сити Център“, зала „Опал“.
На форума са поканени да присъстват секретарите на общините; директорите на дирекции ГРАО и експерти от същите дирекции; други експерти от общинските администрации, ангажирани както в организацията и провеждането на избори, така и с предоставянето на административни услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.