НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Общинският съвет подкрепи продажба на част от терените на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Общинският съвет подкрепи продажба на част от терените на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

8 Май 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общинският съвет подкрепи по време на свое заседание продажба на част от терените на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Предложението бе внесено от кмета на инж. Даниел Панов и гласувано на извънредна сесия на ОбС, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Въпреки, че становището на градоначалника бе подкрепено, това не означава, че имотите ще се разпродадат, защото болницата е акционерно дружество, а местната администрация притежава само 14% от него.
Става въпрос за три парцела във Велико Търново и един в село Вонеща вода. Тези, които се намират в двора на болницата, няма да бъдат продавани. Заседанието продължи повече от час, а своите гледни точки по въпроса освен местните парламентаристи поставиха и управителя на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев и кмета Панов. Групата съветници от БСП защитиха тезата, която поставиха и на редовната сесия, че терените не трябва да се продават на парче и е безсмислено да се търгува само със сгради или само с парцели, всичко трябва да бъде договорено в една сделка. Д-р Филев подкрепи предложението на инж. Панов, тъй като средствата, които ще получи болницата от сделката ще бъдат вложени в изграждането на новия лечебен корпус.
Проектът вече е готов. Той ще бъде реализиран на два етапа – строеж /нужни са 3 891 584 лв. (и купуване на обзавеждане, оборудване и довършителни дейности /нужни са 2 540 806 лв.), като парите за първия вече са договорени. „Категорично съм против продажба на парцелите в Нова болница и го заявявам пред всички граждани. Но за увеличаване средствата, които са необходими за новото крило на болницата,където двете структури ще бъдат обединени в една, работя още от първия мандат, в който бях кмет и няма да прекъсна това“, категоричен бе инж. Панов. Крайното решение дали ще има продажба или не ще бъде взето от Министерство на здравеопазването и акционерите, които имат дял от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Градът ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021 година

Велико Търново: Градът ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021 година

25 Април 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021 година. Това решение взе на днешното си заседание Общински съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Званието се присъжда от ЮНЕСКО за каузата отдаденост на книгата, четенето, създаването и достъп до книгите чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и други дейности. Ежегодно Консултативен комитет избира Световната столица на книгата за едногодишен период, започващ на 23 април, по повод Световния ден на книгата и авторското право. Градът, избран за Световна столица на книгата, се ангажира с популяризиране на книгата и насърчаване на четенето, както и в реализирането на програма от подходящи мероприятия за период от 1 година. „През последните години Велико Търново получи официалното признание на културните институции и медиите като „най-четящият град“ в България, освен това разполага с мощен духовен и организационен ресурс и капацитет, който би получил своето признание и поле за изява като Световна столица на книгата за 2021 година, се казва в направеното от кмета предложение за кандидатстване. Организатор на събитието ще бъде Регионална библиотека „П.Р.Славейков“. При спечелване на званието, финансирането на събитието в размер на 250 000 лева ще бъде осигурено от бюджета на Община Велико Търново съобразно одобрения бюджет за Световна столица на книгата 2021.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общинските съветници изслушаха доводи „за“ и „против“ скейтбордната площадка и игрището за баскетбол в кв. „Колю Фичето“

Велико Търново: Общинските съветници изслушаха доводи „за“ и „против“ скейтбордната площадка и игрището за баскетбол в кв. „Колю Фичето“

25 Април 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общинските съветници във Велико Търново изслушаха по време на днешното си заседание доводи „за“ и „против“ скейтбордната площадка и игрището за баскетбол в кв. „Колю Фичето“. Сесията на Общинския съвет започна с изказвания от граждани, които защитават различни тези, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Делян Генчев, който е живущ в жилищния блок на ул. „Илия Янулов“ 3 подчерта, че площадката е изградена незаконна. По думите му според наредбата тя трябва да е на отстояние минимум 500 метра от жилищните кооперации, а тя е на едва 6 метра. За изграждането на скейтбордните рампи няма декларации за съответствие, нито пък сертификати за вложените материали. „Невъобразимия шум от площадката, който е над допустимите норми, измерени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), причинява дискомфорт и непрекъснат психически тормоз на живущите до нея. Той започва от 9 часа сутринта и продължава до 10 часа вечерта. Великотърновски административен съд указа на РЗИ да изпълни задълженията си по закон като спре от експлоатация този обект неотговарящ на нормативните изисквания“, посочи Генчев. Той заяви, че към момента живущите нямат намерение да сезират Министерството на регионалното развитие и благоустройството, нито пък контролиращия европейски орган. „Не желаем Общината да връща или плаща някакви пари по тази програма. Ние не сме против спорта, нито против децата, нито против спортуването на децата, а против поставянето на спортна площадка, със спортни съоръжения, между два жилищни блока, в разрез с всички нормативни изисквания. Искаме да преместите на подходящо за целта място това спортно съоръжение, както и да ни върнете старото, зелено, тихо и спокойно междублоково пространство – такова, каквото беше, и такова, каквото ни го отнехте преди 4 години“, посочи Делян Генчев.
„За“ запазването на спортната площадка мнение изказа Галин Ненов, който е един от потребителите на съоръжението. Той съобщи, че в защита на игрището са се обявили 420 лица, които са събрали подписка. „ Ние сме група от около 200 човека, които играем баскетбол по едно или друго време на тази спортна площадка. В подписката, която събрахме в рамките на 2-3 дни, се включиха дори и живущи в региона. Това е единственото по рода си такова спортно съоръжение в града. Към настоящия момент баскетбол не може да се играе в училищата, защото те се заключва. Достъпът до тях е ограничен и освен тази площадка, няма друго място, където може да се играе баскетбол. В други по-малки градове от нашия, като Лясковец, Горна Оряховица, Дряново и Трявна има такива съоръжения, които са отворени“, посочи Ненов. Той заяви, че площадка е изградена по модерен начин. Тя е обезшумена, с мека настилка, която поглъща всякакъв шум. „Премахването на тази спортна площадка или спирането и от експлоатация би довело до абсолютната липса на такава площадка за практикуване на тези видове спорт от децата, както за увеличаване на броя на инцидентите с деца. В последните 4-5 дни няколко деца са се опитали да прескочат оградите, за да играят там. Освен това това би довело до негативен имидж на Община Велико Търново и финансови загуби“, заяви Галин Ненов.

Спортната площадка на ул. „Илия Янулов“ 3 бе изградена през 2015 година по проект „Велико Търново – зелена и достъпна Балканска столица на културния туризъм“ по ОП „Регионално развитие”. От както съществува площадката на няколко пъти е ставала жертва на вандалски прояви.

Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм ще гласува Общинският съвет

Велико Търново: Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм ще гласува Общинският съвет

25 Април 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм ще гласува Общински съвет – Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Съветниците ще приемат отчет за текущото изпълнение на общинските проекти, финансирани със средства от ЕС и държавния бюджет и информация за готовността на общинските училища и детски градини за прием на деца и ученици за учебната 2019/2020 година. Местните депутати ще гласуват промени по приходната и разходната част на Бюджета към 31 март и информация за дейността на търговските дружества със 100% общинскоучастие през 2018 година. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов ще отговаря на три питания, отправени към него от общински съветници. Първото питане касае качеството на извършените строително-монтажни работи по проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“. Второто питане е във връзка с изпълнението на основен или текущ ремонт на уличната мрежа в Община Велико Търново, а третото касае сключени договори от Община Велико Търново за доставка на електроенергия на свободния пазар за уличното осветление.
Заседанието започва в 9.00 часа в Голяма зала на Община Велико Търново. В дневния ред са включени 45 точки.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Испания ексхумират тленните останки на Франсиско Франко. 24 октомври 2019 г.
В Испания ексхумират тленните останки на Франсиско Франко. 24 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.