НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха представени в София (ОБЗОР)

Постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха представени в София (ОБЗОР)

5 Юли 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха представени в София по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“. Събитието беше организирано от ПанЕвропа България в партньорство с Посолството на Австрия в България, Представителството на Европейската комисия, Фондация „Конрад Аденауер“ и Дипломатическия институт към Министерство на външните.
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев коментира, че по време на председателството си България показа, че е достоен член на ЕС, способен да взима важни решения. „Европейските институции вече дадоха своята оценка. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер например вчера даде изключително положителна оценка, защото България убеди своите партньори, че е достоен член на ЕС“, каза още Златев. Той посочи, че България е показала, че е способна да открива баланса дори и в най-трудните моменти. „От наша гледна точка, Българското председателство вдигна доста високо летвата, така че сега да му мисли Австрия“, коментира Златев.
Постигнатите резултати през последните 6 месеца бяха представени от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя използва метафората на Златев за високо вдигнатата летва, като посочи, че българите безспорно гордеем с вдигната летва на Стефка Костадинова, но обясни, че председателството не го приеме като индивидуална игра. „Ще го запомним с това, че бяхме екипни и успяхме да запазим единството във всеки един момент и във всяка една ситуация на политическо и експертно ниво. Вярваме, че нашето мото „Съединението прави силата“ не беше просто едно мото, което да звучи красиво, а успяхме да го приложим на практика“, коментира министър Павлова. Тя каза още, че 36 хил. дипломати са посетили България по време на председателството и изрази надежда, че повечето от тях ще се върнат като туристи и инвеститори.
„За нас беше много важно, че по времето на нашето председателство за младите хора беше приета Европейската стратегия за развитие с подкрепата на 50 хил. млади хора”, каза още Павлова. Сред ключовите ни постижения тя посочи още и Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, заключенията от Съвета за общи въпроси за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания към ЕС, осъществения диалог между лидерите от региона и ЕС за предизвикателствата в сферата на сигурността, чийто следващ етап ще бъде срещата на върха в Лондон по линия на берлинския процес на 10 юли 2018 г., допълнителните средства за 11 транспортни проекта с висок приоритет, Декларацията за започване на цифрова програма за Западните Балкани, подобреното управление на границите и миграцията, първата промишлена програма на ЕС за военни способности, напредъка в борбата с тероризма и др.
„Много важен приоритет бяха Западните Балкани. Показахме, че няма как да има единен Европейски съюз, ако Западните Балкани не са там“, каза още Павлова. Тя определи като една от най-големите гордости на Българското председателство социалния стълб. „Защото за първи път Съветът по социални въпроси постигна успех по три много важни теми, по които от години нямаше консенсус – еднаквото заплащане, координацията на системите за социална сигурност и баланса между професионалния и личния живот. Получихме много поздравления за това“, каза Павлова. Тя обясни, че по време на председателството си България е показала, че е доверен партньор, на който ЕС може да се разчита във всеки един момент.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Българското председателство показа, че няма как да има единен Европейски съюз, ако Западните Балкани не са там

Министър Лиляна Павлова: Българското председателство показа, че няма как да има единен Европейски съюз, ако Западните Балкани не са там

5 Юли 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство показа, че няма как да има единен Европейски съюз, ако Западните Балкани не са там. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За нас беше много важно, че по времето на нашето председателство за младите хора беше приета Европейската стратегия за развитие с подкрепата на 50 хил. млади хора”, каза още Павлова. Сред ключовите ни постижения тя посочи още и Среща на върха ЕС – Западни Балкани, заключенията от Съвета за общи въпроси за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания към ЕС, осъществения диалог между лидерите от региона и ЕС за предизвикателствата в сферата на сигурността, чийто следващ етап ще бъде срещата на върха в Лондон по линия на берлинския процес на 10 юли 2018 г., допълнителните средства за 11 транспортни проекта с висок приоритет, Декларацията за започване на цифрова програма за Западните Балкани, подобреното управление на границите и миграцията, първата промишлена програма на ЕС за военни способности, напредъка в борбата с тероризма и др.
„Много важен приоритет бяха Западните Балкани. Показахме, че няма как да има единен Европейски съюз, ако Западните Балкани не са там“, каза още Павлова. Тя определи като една от най-големите гордости на Българското председателство социалния стълб. „Защото за първи път Съвета по социални въпроси постигна успех по три много важни теми, по които от години нямаше успех – еднаквото заплащане, координацията на системите за социална сигурност и баланса между професионалния и личния живот. Получихме много поздравления за това“, каза Павлова.
„Показахме, че сме доверени партньори, на които може да се разчита във всеки един момент. Нашето цвете разцъфна“, посочи тя. Павлова обясни, че в сайта на Българското председателство вече е качено и последното заключително видео на председателството ни.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: 36 хил. дипломати посетиха България по време на председателството, надяваме се повечето от тях да се върнат като инвеститори

Министър Лиляна Павлова: 36 хил. дипломати посетиха България по време на председателството, надяваме се повечето от тях да се върнат като инвеститори

5 Юли 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. 36 хил. дипломати посетиха България по време на председателството, надяваме се повечето от тях да се върнат като инвеститори. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Последното социологическо проучване показа над 70% позитивна подкрепа на гражданите за това, което България направи като председател на ЕС. Под 1% е негативното. Което е много важно за нас“, обясни Павлова.
Тя уточни, че е проведена доста амбициозна програма от събития в България. „Завършваме с 284 събития, по-голямата част от които в София. Това е доста амбициозен календар и доведе до увеличен брой делегати – 36 хил. посетиха България. Така те ще я опознаят по-добре. Защото на 11-ата година от членството ни осъзнахме, че не сме достатъчно добре познати – нито като история и традиции, нито като експертност и като качества. Вярвам, че по време на председателството успяхме да ги докажем. Винаги съм казвала, че трябва да имаме самочувствие, но не без покритие. Самочувствие, за да защитим националната си позиция. А точно това ни предстои занапред. Сега ще можем и знаем как по-добре да защитим българския интерес. Това председателство ни даде много в тази посока. Даде ни да разберем какво представляваме, защото голяма част от тези делегати ще се върне при нас като туристи, а надявам се и като инвеститори“, каза Павлова.
„Искам да благодаря и на нашите доброволци, които помагаха абсолютно безвъзмездно. Те бяха нашето младо лице“, посочи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Успехът на председателството ни се дължи на това, че бяхме единни и успяхме да преглъщаме и тежки хапки

Министър Лиляна Павлова: Успехът на председателството ни се дължи на това, че бяхме единни и успяхме да преглъщаме и тежки хапки

5 Юли 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Успехът на председателството ни се дължи на това, че бяхме единни и успяхме да преглъщаме и тежки хапки. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В тези месеци изградихме много приятелства, а това беше изключително важно. Това, което направи председателството ни, е да сплоти администрацията, да сплоти институциите. Благодарна съм на всички хора, които останаха зад кадър – на логистиката, на охраната и т.н.“, каза още Павлова и посочи, че летвата е вдигната много високо.
„Безспорно се гордеем с вдигната летва на Стефка Костадинова, председателството обаче го приеме не като индивидуална игра – ще го запомним с това, че бяхме екипни и успяхме да запазим единството във всеки един момент и във всяка една ситуация на политическо и експертно ниво. Не позволихме да надделеят емоциите и успяхме да преглъщаме и тежки хапки и вярваме, че на това се дължи успехът. И днес с гордо вдигната глава можем да кажем, че успяхме – успяхме, защото бяхме единни, резултатно ориентирани и прагматични. Вярваме, че нашето мото „Съединението прави силата“ не беше просто едно мото, което да звучи красиво, а вярвам, че успяхме да го приложим на практика“, коментира министър Павлова и обясни, че това е, с което ще останем запомнени.
„Живеем в ситуация, в която геополитически нещата изглеждат много различни – търговските отношения, миграционния натиск, климатичните промени, сигурността и отношенията с държавите спрямо Европа и т.н. Трябваше да преосмислим каква Европа искаме и каква Европа ще направим. За нас беше чест, че започна дебатът за излизане на Великобритания от ЕС, сега и пред Австрия предстоят тежки дебати. И трябва принципът за единство да продължи, защото само единни ще успеем да отстоим правата на европейските граждани“, каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, Представителство на ЕК: По време на председателството си България показа, че е достоен член на ЕС, способен да взима важни решения

Огнян Златев, Представителство на ЕК: По време на председателството си България показа, че е достоен член на ЕС, способен да взима важни решения

5 Юли 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. По време на председателството си България показа, че е достоен член на Европейския съюз, способен да взима важни решения. Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, по време на дискусия на тема „ЕС през 2018: Австрийските приоритети и българските постижения“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези дни е много модерно да се говори за оценки – как беше, как се справихме и т.н. Но не съм аз човекът, който трябва да дава оценката, тя трябва да бъде дадена от европейските граждани. А европейските институции вече дадоха своята. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер например вчера даде изключително положителна оценка, защото България убеди своите партньори, че е достоен член на ЕС“, каза още Златев. Той посочи, че България е показала, че е способна да взима важни решения и да открива баланса дори и в най-трудните моменти.
„От наша гледна точка, Българското председателство вдигна доста високо летвата, така че сега да му мисли Австрия. Като граждани на ЕС ние трябва да бъдем още по-дейни и активни в обществените обсъждания за това, накъде върви Европа и в каква Европа искаме да живеем, особено предвид важните европейски избори, които предстоят“, коментира Златев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.