НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

BBC: Евродепутатите не са доволни от обясненията на Марк Зукърбърг

BBC: Евродепутатите не са доволни от обясненията на Марк Зукърбърг

22 Май 2018 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутатите не са доволни от обясненията на основателя и собственик на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг, дадени пред Европарламента във връзка със скандала заради злоупотребата с лични данни на над три милиона европейски потребители на социалната мрежа от фирмата „Кеймбридж Аналитика“ по време на кампанията за президентските избори в САЩ, предава BBC.
Според някои евродепутати Зукърбърг е избягвал определени въпроси и е отговарял избирателно. Водещ британски политик заяви, че изслушването е било една „пропусната възможност“.
„За съжаление форматът на изслушването позволяваше на Зукърбърг да подбира въпросите и да не отговаря на всеки индивидуално-зададен въпрос“, каза Деймиън Колинс, председател на Комисията за цифрови медии и спорт към британския парламент.
Форматът на изслушването беше много по-различен от този, когато Зукърбърг даваше обяснения пред американските законодатели през април. Докато американските политици разпитваха индивидуално Зукърбърг и получаваха индивидуални отговори, тук лидерите на отделните политически групи в Европейския парламент задаваха въпросите си по няколко едновременно.
Марк Зукърбърг не отговори на въпросите дали „Фейсбук“ е монопол и как смята да използва данните от приложението WhatsApp.
Не отговори и на въпроса дали трябва да се събират данни на лица, които нямат профили в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският парламент: Среща с Марк Зукърбърг в Европейския парламент днес в 19:20 ч. българско време

Европейският парламент: Среща с Марк Зукърбърг в Европейския парламент днес в 19:20 ч. българско време

22 Май 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Създателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук, Марк Зукърбърг, ще пристигне в Европейския парламент по-късно днес за среща с председателя на ЕП Антонио Таяни и политическото ръководство на Парламента. Срещата ще започне около 19:20 ч. българско време и в нея ще участват председателят и докладчикът на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Срещата ще се състои в същата седмица, през която влиза в сила Общият регламент на ЕС относно защитата на данните, с който се определя нов световен стандарт за неприкосновеност на данните на потребителите, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.
Заседанието на Председателския съвет ще бъде предавано на живо и ще бъде достъпно чрез онлайн излъчване и в акаунта във Фейсбук на Парламента. То ще бъде излъчено на живо и по EbS+.
В 19:00 ч. българско време председателят Таяни ще се срещне с г-н Зукърбърг преди заседанието на Председателския съвет. EbS+ ще излъчи видеоматериал от кръглата маса.
Пресконференция
В 20:30 ч. българско време председателят Таяни ще даде пресконференция в залата за пресконференции на Европейския парламент (която също ще бъде излъчена на живо по EbS+). Ще бъдат представени и резултатите от срещата.
Връзки:
Сега е ред на Съвета да договори своята позиция относно следващата МФР, чието приемане ще се нуждае от съгласието на Парламента. Евродепутатите призоваха преговорите между ЕП, Съвета и Комисията да започнат незабавно с цел евентуално постигане на споразумение преди европейските избори през 2019 г.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.