НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Рекордна е раждаемостта в града за втора поредна година

Велико Търново: Рекордна е раждаемостта в града за втора поредна година

2 Януари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Рекордна е раждаемостта във Велико Търново за втора поредна година. 1096 бебета са проплакали в Старата столица за 2017 година, каза пред Общинско радио д-р Светлозар Стойков - началник на Акушеро-гинекологичното отделение в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Новородените са с 14 повече спрямо 2016 година, в която също бе отчетен „бейби бум“.
Старата столица се утвърждава като лидер в България по раждаемост и е единственият град в Северен централен район, чието население се увеличава.
Момченце с тегло 3 кг. и 20 грама, на ръст 50 сантиметра, е първото бебе за 2018-а година, родено във Велико Търново. Това каза още доц. Стойков пред Общинско радио. Майката е 31-годишна и също е от Старата столица. Момиченце е последното новородено за изминалата година.
В официалната си страница във Фейсбук кметът Даниел Панов поздрави всички родители и пожела на тях и на децата им новата година да бъде здрава, успешна и да им донесе много щастие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Момченце е първото бебе за 2018 година в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”

Велико Търново: Момченце е първото бебе за 2018 година в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”

2 Януари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Момченце е първото родено бебе във Велико Търново за 2018 година. Това съобщи доц. д-р Светлозар Стойков, началник на Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Детето се е родило в 10.05 часа днес. Тежи 3,020 кг и е с дължина 50 см. Майката е от Велико Търново, на 31 години и 6 месеца, а това раждане й е първо. „Родилката бе със седалищно предлежание на плода, което наложи извършването на оперативното раждане чрез цезарево сечение”, заяви доц. д-р Стойков. Той подчерта, че бебето е здраво и се чувства добре.
В момента в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” лежат 13 новородени и 7 родилки. Някой от бебетата са в интензивно отделение и не е необходимо майките да са при тях. В следобедните часове днес се очаква още едно бебе да проплаче за първи път чрез раждане по естествен път.
Доц. д-р Светлозар Стойков каза още, че нараства броят на бебетата, родени чрез инвитро процедури. Той посочи, че тези процедури често са последна възможност за двойките, които желаят да имат деца, като коло 40% от тях са успешни. По думите на доц. Стойков в някаква степен увеличението в броя на децата, заченати чрез метода на аститираната репродукция, се дължи на тенденцията за увеличаване на възрастта на жените, решили да родят първото си бебе. „С възрастта яйчниковият резерв намалява. Фертилността на жената намалява след 35 години около 7 пъти спрямо една 21-годишна жена. След 35 години относителният дял на извършените процедури при такива жени е по-висок“, допълни доц. Стойков. Той посочи, че асистираната репродукция е причина за увеличаване и близначната бременост. „При инвитро процедурите се връщат два или три ембриона. Все още няма ограничение колко ембриона да се върнат, но има споразумение за не повече от два или максимум три, което води до една близначна бременност. В някой католически държави връщат само един ембрион“, посочи, доц. д-р Светлозар Стойков.
Той заяви също, че в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” работят 9 лекари, от които трима са специализанти. Акушерките са 16, а санитарит -е 10. Очаква се през тази година един от специализантите да вземе специалност по акушерство и гинекология и с това броят на лекарите да стане 7. Доц. Стойков подчерта, че в момента в отделението не съществува проблем с липсата на кадри. „Създаваме перфектни условия лекарите да усвоят професията. Що се касае до акушерките, там през последните години има липса на кадри, но Варненският медицински университет разкри филиал във Велико Търново. Студентите, които се обучават за акушерки и медицински сестри там, ще се дипломират догодина и се надявам, че през 2019 година вече няма да съществува този проблем - с липсата на такъв тип кадри“, посочи доц. Стойков. Той допълни, че все повече ще се увеличава нуждата от персонал, тъй като броят на жените, които раждат във великотърновската болница нараства. Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение изрази надежда до две години то да бъде преместено в новия болничен сектор на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”, чиято първа копка бе направена през декември. „Когато това се случи, денонощно на разположение ще са анестезиолог, реанимация и екипи са операция, което ще подобри условията“, допълни доц. д-р Светлозар Стойков.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.