НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дмитрий Медведев:  Споразумението между ЕАИО и Сърбия ще доведе до ръст на стокооборота

Дмитрий Медведев: Споразумението между ЕАИО и Сърбия ще доведе до ръст на стокооборота

25 Октомври 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Подписването на споразумението за зона за свободна търговия между Евразийската икономическа общност (ЕАИО) и Сърбия ще допринесе за растежа на търговията между петте държави. Това мнение изрази премиерът Дмитрий Медведев в петък по време на среща със сръбския премиер Ана Бърнабич, цитиран от TACC.
"Днес е добър, много важен ден в нашите отношения, защото Вие станахте участник в подписването на документ за сътрудничество за зона за свободна търговия между нашия Евразийски съюз и Република Сърбия", каза Медведев. "Мисля, че това е добър, важен принос за развитието на нашите отношения и този преференциален търговски режим на споразумението със Сърбия ще допринесе за растежа на търговията между петте държави - пазар от 183 милиона души, и Вашата страна."
Ръководителят на руското правителство изрази надежда, че подписаното споразумение също ще помогне за решаването на редица други важни задачи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбски министър: Споразумението за свободна търговия с ЕАИО е от огромно значение за Сърбия

Сръбски министър: Споразумението за свободна търговия с ЕАИО е от огромно значение за Сърбия

25 Октомври 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Подписването Споразумението за свободна търговия с Евразийската икономическа общност (ЕАИО) е от голямо икономическо значение за Сърбия, заяви Расим Лаич, вицепремиерът на страната, министър на търговията, туризма и телекомуникациите пред ТАСС по телефона.
"Споразумението е от голямо икономическо значение, тъй като осигурява достъп до пазар от над 180 милиона души за компании от Сърбия. Това споразумение обхваща 99% от сръбските стоки, които ще бъдат в безмитен режим и създава благоприятни условия за продължаване на успешното сътрудничество в други сектори освен търговията", каза той.
"В тази връзка очакваме нови инвестиции както от страните от ЕАИО, така и от страните от ЕС, които също могат да използват предимствата на това споразумение, ако произвеждат стоките си в Сърбия. Разбира се, това споразумение ще създаде още по-благоприятен климат в политическите и всякакви други отношения между Руската федерация и Сърбия и тези отношения ще бъдат отразени в практическата област, директно в икономиката“, добави Ляич.
Министърът на търговията очаква растеж на търговията със страните от ЕАИО след подписването на споразумението в Москва. "Припомням ви, че към момента 743 сръбски компании изнасят стоки на руския пазар, продават се над 1 200 различни артикула. Ако към това добавим още четири страни, това ще означава развитието на търговията между Сърбия и страните от ЕАИО“, каза министърът.
Споразумението за свободна търговия ще замени споразуменията за свободна търговия на Сърбия с Русия (2000 г.), Беларус (2009 г.), Казахстан (2010 г.). Сърбия не е имала споразумения с Армения и Киргизстан, коментира ТАСС.
Общата търговия на Сърбия със страните от ЕАИО през 2018 г. възлиза на 3,4 милиарда евро, от които износът е 1,1 милиарда евро, а вносът - 2,3 милиарда евро.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕАИО и Сърбия подписаха споразумение за свободна търговия

ТАСС: ЕАИО и Сърбия подписаха споразумение за свободна търговия

25 Октомври 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Страните от Евразийската икономическа общност и Сърбия сключиха споразумение за създаване на зона за свободна търговия, съобщава кореспондент на ТАСС от церемонията по подписването.
Евразийската икономическа общност (ЕАИО) е създаденa на базата на Митническия съюз и Общото икономическо пространство и функционира от 1 януари 2015 г. Членове на ЕАИО са Армения, Беларус, Казахстан, Русия и Киргизстан. През 2016 г. ИАЕУ подписа споразумение за създаване на зона за свободна търговия с Виетнам, през 2018 г. беше подписано временно споразумение за установяване на споразумение за свободна търговия с Иран и споразумение за икономическо сътрудничество с Китай.
Споразумението беше подписано в кулоарите на заседанието на Евразийския междуправителствен съвет. Документът е подписан с участието на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, министър-председателя на Армения Никол Пашинян, министър-председателя на Беларус Сергей Румас, министър-председателя на Казахстан Аскар Мамин и министър-председателя на Киргизстан Мухамедкала Абилгазиев.
Пресслужбата на руския кабинет обясни, че новото търговско споразумение не само ще хармонизира изцяло условията на търговия на Беларус, Казахстан и Русия със Сърбия, с които те вече имат двустранни споразумения за свободна търговия, но и ще създаде подобен режим за арменските и киргизските стоки, преференции за които, при достъп до сръбския пазар, преди това отсъстваха.
„Постигнатите споразумения съдържат икономически ползи за страните от Съюза и Сърбия както в краткосрочен план, основаващи се на незабавни спестявания от митнически плащания във връзка със съществуващия износ, така и в средносрочен план във връзка с реализирането на експортните възможности в контекста на разширяване на обхвата на режима на свободна търговия“, обяснява пресслужба на правителството на Руската федерация.
Първият заместник-началник на кабинета на правителството на Руската федерация Сергей Приходко каза пред репортери, че подписването на споразумението не нарушава интересите на Европейския съюз (ЕС). Според Приходко това съответства на основополагащите документи за отношенията между Русия и ЕС и по-специално на пътната карта за общото пространство на външната сигурност и съвместното изявление за разширяването на ЕС и отношенията Русия-ЕС от 27 април 2004 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Сърбия трябва да прекрати Договора за свободна търговия с ЕАИО при влизане в ЕС

ЕС: Сърбия трябва да прекрати Договора за свободна търговия с ЕАИО при влизане в ЕС

25 Октомври 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В деня, в който сръбският премиер Ана Бърнабич се очаква да подпише Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Евразийската икономическа общност (ЕАИО), Брюксел официално посочва, че Сърбия може да бъде част от споразумението с други страни и организации, само докато не стане член на ЕС, пише македонският “Фокус“.
"В деня на присъединяването към ЕС Сърбия ще трябва да се оттегли от двустранните споразумения за свободна търговия", заяви днес говорителят на ЕС Мая Коциянчич.
Тя заяви тази седмица, че ЕС "следи отблизо" ситуацията по отношение на влизането на Сърбия в зоната за свободна търговия с Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, добавяйки, че ЕС е в постоянен "политически и търговски диалог" със сръбските власти.
„Сърбия може да сключва споразумения с други държави и организации преди да се присъедини към ЕС. Като част от преговорите за присъединяване Сърбия обеща да се откаже от всички двустранни търговски споразумения в деня на присъединяването към ЕС, каза Коциянчич.
Тя обясни, че това не е „ново изискване“, а общо правило, което се прилага за всички страни кандидатки, които искат членство в ЕС.
Независимо от влизането на Сърбия на пазара на свободна търговия на Евразийския съюз в Брюксел, те подчертават, че ЕС остава най-важният търговски партньор на Сърбия, с 63 процента от общата търговия със „задоволителен растеж и инерция“.
"Търговията с Русия представлява по-малко от 10 процента от общата търговия на Сърбия, докато европейските инвестиции в Сърбия са десет пъти по-големи от руските", заяви Европейската комисия.
По този повод Брюксел също припомня задължението на Сърбия да спазва Общата външна политика и политика на сигурност по време на преговорите за присъединяване.
Премиерът Ана Бърнабич трябва да подпише споразумение за свободна търговия между Сърбия и Евразийската икономическа общност (ЕАИО).
Тя вече имаше работна среща с руския премиер Дмитрий Медведев, последвана от среща на Евразийския междуправителствен съвет, която ще бъде последвана от подписването на Споразумението за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция. Сделката предвижда Сърбия в бъдеще при преференциални митнически условия да може да изнася 99,5 процента от своите продукти за Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан - пазар от 180 милиона души.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сръбският премиер е в Москва за подписване на споразумението за свободна търговия с ЕАИО

ТАСС: Сръбският премиер е в Москва за подписване на споразумението за свободна търговия с ЕАИО

25 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Министър-председателят на западната ни съседка Ана Бърнабич е на посещение в Москва за участие като почетен гост на Евразийския междуправителствения съвет, в рамките на който ще бъде подписано споразумението за свободна търговия между Сърбия и страните от Евразийската икономическа общност (ЕАИО), предава TACC.
В Москва Бърнабич също планира да се срещне с премиера на Беларус Сергей Румас и председателя на Управителния съвет на Евразийската банка за развитие Андрей Белянинов.
По време на посещение в Белград на 19 октомври руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва и Белград ще подпишат споразумение за свободна търговия на 25 октомври в рамките на ЕАИО. Нейни членове са Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан. Споразумението за свободна търговия с ЕАИО би предоставило на Сърбия достъп до пазар от 180 милиона потребители.
Плановете на Белград обаче не бяха посрещнати радушно в Брюксел. вропейската комисия следи отблизо преговорите за споразумение за свободна търговия между Сърбия и ръководената от Русия Евразийска икономическа общност (ЕАИО), и очаква Белград да приведе външната си политика в съответствие с тази на Брюксел. Това подчерта говорителят Мая Кочиянчич по-рано тази седмица.
„Очаква се Сърбия постепенно да приведе действията си в съответствие с общата външна политика и политиката за сигурност. Ние следим внимателно ситуацията и обсъждаме тези въпроси в нашите редовни политически и търговски диалози със сръбските власти", добави Кочиянчич.
Представителят на ЕС заяви, че Сърбия може да сключва споразумения с други страни или организации преди присъединяването на страната към ЕС. „В контекста на своите преговори за присъединяване към ЕС Сърбия пое ангажимент да се оттегли от всички двустранни споразумения за свободна търговия в деня на присъединяването си към ЕС. Оттеглянето на Сърбия от търговски сделки с трети страни не е ново условие, а общо правило, приложимо за всички страни-кандидатки, които желаят да се присъединят към ЕС“, обясни Кочиянчич. Тя добави, че ЕС остава най-важният търговски партньор на Сърбия, тъй като търговският обем между Белград и страните-членки възлиза на 63% от общата търговия на западната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.